Η ΕΕ αμφιβάλλει εάν η Βρετανία θα είναι έτοιμη για πλήρη έξοδο ως τα τέλη του 2020




Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Βρετανία δεν θα είναι έτοιμη για μια πλήρη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη του 2020, όπως προβλέπουν τα σχέδια για τη μετάβαση στο Brexit, και η Ένωση ετοιμάζεται για έναν αποχαιρετισμό μεγαλύτερης διάρκειας.

Η βρετανική κυβέρνηση ίσως κινείται, επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος.

Πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες με γνώση της εξέλιξης των συνομιλιών δήλωσαν ότι μια σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων, περιλαμβανομένων των ιρλανδικών συνόρων, καθώς και η εσωτερική διαμάχη στη Βρετανία για το είδος της μελλοντικής εμπορικής σχέσης που θα επιδιωχθεί δημιουργούν σε πολλούς την πεποίθηση ότι η μετάβαση θα καταλήξει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές φαίνεται να απηχούν την άποψη άλλων κυβερνήσεων για παράταση της μετάβασης των 21 μηνών που προσφέρεται αυτή τη στιγμή, αν και άλλοι δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχίζει να στοχεύει στο να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021 μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσίως η Μέι έχει αρνηθεί ότι επιδιώκει επιπλέον χρόνο. Η ΕΕ λέει ότι είναι πρόθυμη να επιδείξει «ευελιξία» αν και η Γαλλία και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν εκφράσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας σε μια μεταβατική κατάσταση για χρόνια, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια συμφωνία θα καταστεί μόνιμη και θα αποτελέσει τη βάση για ένα μακροπρόθεσμο και δύσκολο συμβιβασμό.

Με τις επίσημες συνομιλίες για τη μεταβατική περίοδο να έχουν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η όποια παράταση θα συμφωνηθεί μόνο αφού η Βρετανία αποχωρήσει επισήμως τον Μάρτιο του 2019, ούτως ώστε το Λονδίνο να παραμείνει υπό πίεση προκειμένου να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία διαφορετικά θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η οικονομία του να βρεθεί μετέωρη μετά το 2021.

«Κανείς δεν πιστεύει σε μια μετάβαση έως τα τέλη του 2020», δήλωσε μία πηγή. «Αλλά δεν θέλουμε να προτείνουμε αμέσως μια παράταση – αυτός είναι ένας μοχλός πίεσης που έχουμε απέναντι στο Λονδίνο στις συνομιλίες».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν επίσης ότι η Μέι δεν μπορεί να δηλώσει ότι ίσως παρατείνει μια μεταβατική περίοδο, κάτι που κάθε άλλο παρά δημοφιλές είναι μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit καθώς δεσμεύει το Λονδίνο στους κανόνες και τον προϋπολογισμό της ΕΕ χωρίς, όμως, να του δίνει λόγο σε αυτούς: «Το αίτημα για μια παράταση τώρα θα δημιουργούσε αναστάτωση στους υποστηρικτές του Brexit που θέλουν να βγουν γρήγορα και με οποιοδήποτε τίμημα».

Η μη επίτευξη συμφωνίας για μια μεταβατική περίοδο έως τη σύνοδο της ΕΕ στις 22-23 Μαρτίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση των συνομιλιών για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Ανάμεσα στις δυσκολίες που ενέχει η προσπάθεια να συμφωνηθεί φέτος το περίγραμμα των μελλοντικων εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας είναι και το πώς θα μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο στα χερσαία σύνορα της Ιρλανδίας.

«Δεν βλέπουμε τρόπο να τετραγωνίσουμε αυτό τον κύκλο, δεν υπάρχει λύση. Πιέζουμε τη Βρετανία να προτείνει το νομικό κείμενο πάνω σε αυτό αλλά δεν θέλουν να δεσμευθούν, το οποίο δείχνει πόσο μεγάλο πρόβλημα, πολιτικά, είναι αυτό για το Λονδίνο», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι Βρετανοί διαπραγματευτές αναμένεται να ενημερώσουν τον Μπαρνιέ για το όραμά τους αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα δώσουν τη σαφήνεια που ζητά η Ένωση εδώ και εβδομάδες.

Εάν δεν υπάρξει κανένα νέο μήνυμα από το Λονδίνο, ο Μπαρνιέ αναμένεται να παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα ένα νομικό κείμενο για την αποχώρηση της Βρετανίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το σημερινό πλάνο της ΕΕ να προσφέρει στο Λονδίνο μια γενική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά όχι μία κατά παραγγελία λύση που ζητά η Μέι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

08/02/2018 15:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: