Η δόση μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών




Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Νωρίτερα, κοινοτικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Αθήνα αναμένεται να λάβει νέα προθεσμία μέχρι την 26η Φεβρουαρίου και την κάθοδο των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των τελευταίων μη εκπληρωμένων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης που ήταν συνδεδεμένη με την 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Τρόικας, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, “χρειάζεται περισσότερος χρόνος” για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά του συστήματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το “αν δημιουργεί συνεχή και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με την έκθεση η οποία διέρρευσε στο Bloomberg, “η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια”, αν και καταγράφεται “σταδιακή πρόοδος” , ωστόσο, “ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα”.

Από την άλλη η έκθεση δίνει εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων σχετικά με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ καταγράφει σαφώς ότι έχουν “κλείσει πλέον τα 108 από τα 110” συνολικά προαπαιτούμενα.

19/02/2018 15:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: