Ο Νίμιτς περιμένει το “πράσινο φως”: Τα δύο όνόματα που προκρίθηκαν ως τελική λύση




Ρεπορτάζ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, MIGNATIOU.COM

Δύο από τα ονόματα-προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς έχουν προκριθεί για να “βαπτιστούν” στα Σκόπια ώστε να επιτευχθεί μόνιμη λύση στη διαμάχη της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, έγινε γνωστό από πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις και μίλησαν στην ιστοσελίδα μας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρόκειται για το Republika NovaMakedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ μετέφερε τις θέσεις της Αθήνας στα Σκόπια και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε όπως η συζήτηση προχωρήσει χωρίς δεσμεύσεις μέχρις ότου υπάρξει γραπτή συμφωνία.

Ο κ. Νίμιτς περιμένει να λάβει το “πράσινο φως” από το σύνολο της σκοπιανής ηγεσίας, η οποία του ανέφερε ότι είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της ονομασίας και να οδηγήσει σε “ήρεμα νερά” τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο μεσολαβητής είναι μεν αισιόδοξος, αλλά για να αισθανθεί ότι έχει σπάσει το αδιέξοδο απαιτεί να φύγει από τα Σκόπια με τη γραπτή θετική απάντηση της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις δύο ονομασίες. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα παραδώσει το λεγόμενο Σύμφωνο που θα διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πρώτη επιλογή-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η ονομασία στα σλαβικά, και χωρίς μετάφραση, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), που δεν δέχθηκαν οι Σκοπιανοί. Η Αθήνα από την πλευρά της απέρριψε την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ενημέρωσε σχετικά τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Ο τελευταίος φέρεται να απάντησε ότι η πρόταση αυτή έγινε στο παρελθόν από την ελληνική πλευρά, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελλνική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τις ονομασίες Republika NovaMakedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), μόνο εάν ήταν γραμμένες στα σλαβικά και υπό τον όρο ότι δεν θα μεταφραζόντουσαν σε καμία άλλη γλώσσα. Οι λέξεις NovaMakedonija και GornaMakedonija πρέπει να είναι ενωμένες.

Οι πηγές είπαν στην ιστοσελίδα μας ότι η Ελλάδα θέτει ως επιπρόσθετο όρο την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος και τον τερματισμό κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Ακόμα, τονίστηκε εμφαντικά ότι τα Σκόπια θα πρέπει να παραιτηθούν από κάθε αίτημα για αποζημιώσεις για τους αυτοχαρακτηριζόμενους ως “Μακεδόνες” οι οποίοι πιστεύουν ότι διατηρούν περιουσίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πηγές “η λύση είναι και κοντά και μακρυά” και η επίλυση του προβλήματος εξαρτάται αποκλειστικά από τα Σκόπια. Για να αλλάξει το Σύνταγμα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 80 ψήφων που δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ. Για το λόγο αυτό, και εφόσον η λύση είναι στον ορίζοντα, προτίθεται να επιχειρήσει νέα εκλογική αναμέτρηση ελπίζοντας ότι θα σαρώσει τους εθνικιστές και θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην σκοπιανή Βουλή. Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα. Πρόβλημα αποτελεί και η δέσμευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κερδίσει.

Οι πηγές μας είπαν ότι εάν υπάρξει υποχώρηση των Σκοπιανών από τα παραπάνω, η διαπραγμάτευση θα καταρρεύσει με ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στρέψει τις πιέσεις της προς τα Σκόπια, ενώ εάν υπάρξει λύση υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ αναμένεται να βοηθήσει και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΕΙΔΗΣΗ: ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: