Η ΔΕΑ διευκρινίζει πως δεν έχει σχέση με τις λανθασμένες ταυτοποιήσεις αγνοουμένων




Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) με σημερινή ανακοίνωση τοποθετείται σε σχέση με τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις που μεταδόθηκαν σήμερα από διάφορα ΜΜΕ για δύο περιπτώσεις λανθασμένων ταυτοποιήσεων οστών.

Στην ανακοίνωση η ΔΕΑ σημειώνει ότι δεν είχε εμπλοκή με τις ταυτοποιήσεις αυτές και ότι οι δύο λανθασμένες ταυτοποιήσεις έγιναν το 2005 και ήταν στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο μονομερώς είχαν αναλάβει οι ελληνοκυπριακές αρχές σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και την οργάνωση “Physicians for Human Rights (PHR)“.

Αναφέρει μάλιστα ότι ένα ΜΜΕ παραπλανητικά χρησιμοποίησε φωτογραφία του εργαστηρίου της ΔΕΑ στο ρεπορτάζ του.

Η ΔΕΑ τονίζει ότι αυτές οι λανθασμένες ταυτοποιήσεις δεν έγιναν από την Επιτροπή, αλλά ήταν μέρος του μονομερούς προγράμματος της ε/κ πλευράς και ότι το 2006 αναλήφθηκε η προσπάθεια από την ΔΕΑ για εντοπισμό, εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες.

Αναφέρεται ακόμη ότι αυτές οι λανθασμένες ταυτοποιήσεις ήρθαν στο φως ως αποτέλεσμα πρόσφατων ταυτοποιήσεων από τη ΔΕΑ των σωστών λειψάνων που είχαν εκταφεί από την Επιτροπή και ανήκουν στους δύο συγκεκριμένους Ε/κ αγνοούμενους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2018 12:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: