Οι Αμερικανοί ζήτησαν τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία: Ο θυμωμένος Ερντογάν!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την άρνηση του θυμωμένου -με τους Αμερικανούς- Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει την εισβολή στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, όπου βρίσκεται σημαντικός αριθμός Κούρδων ανταρτών της οργάνωσης YPG, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Και αυτό παρά την προσπάθεια της αμερικανικής πλευράς να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας διακατέχεται από έντονο εκνευρισμό, καθώς έχουν επιστρέψει πολλά φέρετρα στην Τουρκία από τη Συρία και ενώ οι αντίπαλοι του Ερντογάν από το χώρο του κινήματος του Γκιουλέν, υποστηρίζουν ότι οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι 31, αλλά πολύ περισσότεροι.

  • Οι Αμερικανοί, δια του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγού ΜακΜάστερ, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, με τη δικαιολογία ότι κινδυνεύουν να εξανεμιστούν τα κέρδη από τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, καθώς οι Κούρδοι αντάρτες εγκατέλειψαν τα μέτωπα εναντίον των τζιχαντιστών και συρρέουν στην Αφρίν για να υποστηρίξουν τους συντρόφους τους, που πολεμούν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. ΜακΜάστερ ζήτησε επίσης από τους Τούρκους συνομιλητές του να δηλώσουν ότι δεν θα ανοίξουν μέτωπο εναντίον της πόλης Manbij, όπου έχουν στρατοπεδεύσει πέραν των 2 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι εκπαιδεύουν Κούρδους και Άραβες μαχητές για να πολεμούν τους τζιχαντιστές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς να φύγουν από την πόλη και να σταματήσουν να εκπαιδεύουν και να προστατεύουν τους Κούρδους της Συρίας. Είχε δηλώσει ιδιωτικά σε εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα επιτεθεί, και δεν θα έχει ευθύνη για τις συνέπειες.

Στην Ουάσιγκτον ανέλυσαν την προειδοποίηση του Μεσούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» και υπάρχει κίνδυνος «να καταρρεύσουν πλήρως», ως πολύ σοβαρή. Οφείλεται, πιστεύουν, στην αποτυχία των συνομιλιών του κ. ΜακΜάστερ με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλεροσν στην Άγκυρα δήλωσε ότι «είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είτε θα καταρρεύσουν πλήρως». Στην Ουάσιγκτον εξέλαβαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ως «εκβιασμό» και αναμένουν ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι Αμερικανοί εξήγησαν στους Τούρκους ότι αναγνωρίζουν την αγωνία τους για τα θέματα ασφάλειας από την επιθετικότητα των Κούρδων μαχητών του PKK, αλλά -από την άλλη- δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν από τους μαχητές του YPG, οι οποίοι πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Συρία. Ο κ. ΜακΜάστερ ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία αλλά οι συνομιλητές του φέρονται να του απάντησαν ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον μέρες δεν θα σταματήσει.

  • Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά αποτέλεσε η πληροφορία ότι το Πεντάγωνο θα  διαθέσει 550 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του για το 2019 στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ομάδα την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέεται με τρομοκράτες.

Μετρά κηδείες ο Ερντογάν: Έχουν σκοτωθεί στο Αφρίν 31 στρατιωτικοί ομολογεί η Άγκυρα

“Βόμβα” από το αμερικανικό Πεντάγωνο: Ενισχύει τους αντιπάλους του Ερντογάν με 550 εκατ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: