Η “ακτινογραφία” της οπλοκατοχής στις Ην. Πολιτείες: Ποιοι και γιατί κατέχουν όπλα;




Σχεδόν καθημερινά είναι τα φαινόμενα χρήσης όπλου στις ΗΠΑ κυρίως σε σχολεία – όπως καταγγέλλουν οργανώσεις κατά της οπλοκατοχής –  παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες Πολιτείες τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται καν με το θέμα εάν δεν υπάρχουν θύματα.

Ποια είναι όμως η σχέση των Αμερικανών με τα όπλα, πως καλλιεργείται, πως συντηρείται και ποιο είναι το προφίλ του Αμερικανού οπλοφόρου;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Pew Research Center, το 69% δηλώνει πως δεν έχει όπλο, ωστόσο το 36% εξ αυτών δεν κρύβουν πως μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να έχει ένα όπλο στο σπίτι του, ενώ το 11% ζει σε περιοχή με εκτεταμένη οπλοκατοχή.

Γραφική απεικόνιση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γραφική απεικόνιση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 30% δηλώνει ξεκάθαρα ότι έχει τουλάχιστον ένα όπλο στο σπίτι του και από αυτούς το 39% είναι άνδρες και το 22% γυναίκες.

Η νοοτροπία του να έχεις όπλο στο σπίτι σου ή να κυκλοφορείς έχοντάς το επάνω σου είναι σαφές από τα στατιστικά στοιχεία ότι καλλιεργείται από την οικογένεια. Είναι χαρακτηριστικό πως το 67% όσων δηλώνουν ότι έχουν όπλο έχουν μεγαλώσει σε σπίτι που υπήρχαν όπλα.

 

Από εκείνους που κατέχουν όπλα το 48% είναι λευκοί άνδρες και το 24% λευκές γυναίκες. Σημαντικό είναι το στοιχείο πως το 65% είναι πολίτες με πολύ χαμηλή εκπαίδευση ή έστω με απολυτήριο κολεγίου, ενώ το 35% έχει πανεπιστημιακό πτυχίο ή κάτι περισσότερο.

Το 46% ζει σε αγροτική περιοχή, το 28% σε προάστια πόλεων και μόλις το 19% σε αστικές περιοχές.

Η οπλοκατοχή σαρώνει στις τάξεις εκείνων που ψηφίζουν σταθερά Ρεπουμπλικανούς 44%, ενώ μόλις το 20% όσων δηλώνουν Δημοκρατικοί έχει όπλο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: