Η Τουρκία θα κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, λέει ο Κουτσούμπας




Συνέχεια της επισημοποίησης των τουρκικών διεκδικήσεων όπως αυτές εκφράστηκαν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα χαρακτήρισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στα Ίμια.

Ο ίδιος μιλώντας στον ρ/σ 984 της Κρήτης εκτίμησε πως θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και τόνισε: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και από αυτή την σκοπιά καταγγέλλουμε την κυβέρνηση όταν καλλιεργεί τέτοιον εφησυχασμό ή τα παραπέμπει όλα στον “διεθνή παράγοντα”, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ κλπ. Όλοι αυτοί οι “παράγοντες”, συνιστούν παράγοντες πραγματικής αποσταθεροποίησης της κατάστασης, ανασφάλειας και όχι ασφάλειας».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως είναι επικίνδυνο να εκτιμούμε ότι η χώρα θα ωφεληθεί μόνο και μόνο επειδή οι Αμερικανοί δεν τα βρίσκουν με τους Τούρκους στην παρούσα φάση.

Αναφέρθηκε στο παζλ των ανταγωνισμών στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία “στην αγκαλιά της Ρωσίας”, όπως επίσης δεν θέλουν την Τουρκία να έχει ισχυρή και κυρίως ηγεμονεύουσα θέση στην περιοχή, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δεν την θέλουν και αντίπαλό τους.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παίζουν τον δικό τους ρόλο για την εξυπηρέτηση των δικών τους στόχων, στηρίζοντας, για παράδειγμα τους Κούρδους ώστε να έχουν παρέμβαση και ρόλο στην Συρία σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, αλλά και την Κίνα, ενώ “παίζουν παιχνίδια” και στο εσωτερικό της Τουρκίας και με άλλα κόμματα πέραν του ΑΚΡ.
«Οι ΗΠΑ διόλου δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή μια γενικά αίσθηση καλής γειτονίας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους πολιτικά, εμπορικά, στρατιωτικά, οικονομικά συμφέροντα, αυτά θα υπηρετήσουν στην περιοχή, αυτά προωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είπε πως το ΚΚΕ δεν θα ψήφιζε την ονομασία “Gorna Macedonia” συνοδευόμενη με διεθνή συμφωνία για τερματισμό του αλυτρωτισμού και εξήγησε: «Εμείς βάζουμε συγκεκριμένο ζήτημα, ναι μεν σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα καθορίζει ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, αλυτρωτισμοί, που σημαίνει δεν υπάρχει “Μακεδονικό” έθνος, δεν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία συνιστούν λόγους αλυτρωτισμού, διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Αλλά αυτά υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που σημαίνει ότι από αυτό το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξουν».

«Εμείς δεν θέλουμε αλλαγές συνόρων, άρα λοιπόν δεν βάζουμε από τη μεριά μας αλυτρωτικές θέσεις, εθνικιστικές θέσεις, όπως έκαναν κάποιοι στα πρόσφατα συλλαλητήρια που έγιναν και για αυτό αντιταχθήκαμε, αλλά πρέπει να υπάρχει ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς. Να είμαστε ενάντια στο “διαίρει και βασίλευε”, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και βεβαίως, ένας βασικός όρος γιατί θα καταψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία, που θα μιλάει μόνο για το όνομα και με γενικές διεθνείς διακηρύξεις για αλυτρωτισμό και όλα αυτά, ότι δήθεν τα καταργεί και ότι δήθεν δεν θα ισχύουν, είναι η μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: