Έτοιμη για επανέναρξη διαλόγου, αν τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, δηλώνει η Λευκωσία




Τις ιδέες του για το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού με πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Ειδική Αντιπρόσωπό του στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη τερματισμού των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Φυσικά. Εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί. Υπάρχει σχετική σύγκληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί. ‘Αρα αυτά για τα οποία υπάρχουν ισχυρισμοί από πλευράς Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει τις ιδέες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της ξεκάθαρης θέσης του για τα όσα βιώνουμε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα, και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει συνάντηση της κ. Σπέχαρ και με τον Μουσταφά Ακιντζί. “Αναλόγως των εξελίξεων θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η κ. Σπέχαρ μεταφέρει κάποιο μήνυμα του Προέδρου στον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε πως έγινε μια καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος “ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που θα έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης, νοουμένου φυσικά ότι η Τουρκία θα τερματίσει τέτοιου είδους ενέργειες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες που επιβεβαιώνουν και την απόλυτη ορθότητα των θέσεών μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος εξέφρασε δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο της δήλωσης του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, “γενικότερα το θέμα και των δηλώσεων που γίνονται από διάφορες Κυβερνήσεις ή τα Ηνωμένα ‘Εθνη. Θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις είναι σημαντικές, έχουν τη δική τους σημασία. Εκεί που επικεντρωνόμαστε όμως κατά κύριο λόγο είναι στην ουσία”.

“Και η ουσία είναι μέσα από τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να δούμε πώς επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της πορείας του ερευνητικού σκάφους και της έναρξης της γεώτρησης”, είπε, επαναλαμβάνοντας πως εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία.

Ερωτηθείς αν πρέπει να εντατικοποιηθούν οι κινήσεις που γίνονται, ή να υπάρξουν νέες, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο Εκπρόσωπος είπε πως μια υπεύθυνη Κυβέρνηση εκείνο που την ενδιαφέρει είναι πώς οι διπλωματικές διεργασίες που κορυφώνονται μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Και έχουμε την εκτίμηση ότι η δημοσιοποίησή τους δεν προσφέρει κατ’ ανάγκη στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει, ανέφερε.

Ερωτηθείς τί θα κάνει η Λευκωσία αν στις 22 Φεβρουαρίου ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν πολλά σενάρια και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσουμε να συζητούμε τα διάφορα σενάρια.

Υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί. Υπάρχουν εναλλακτικές σκέψεις. Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν και της κατάστασης που θα διαμορφωθεί θα κινηθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Κληθείς να πει ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως όποιος ασχολείται με την Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

“Το έχουμε δει διαχρονικά και από τότε που άρχισαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας. ‘Οντως έχουμε μια κορύφωση αυτής της ενέργειας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή αναλύσουν την όλη κατάσταση. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, διάφοροι παράμετροι που εξηγούν την εν λόγω συμπεριφορά. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην ουσία που είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως και ακολούθως μπορούμε να συζητήσουμε τους λόγους πίσω από τις τουρκικές ενέργειες”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει στον κ. Ακιντζί εκ μέρους του Προέδρου μια πρόσκληση για συνάντηση ή αν θα διερευνηθεί η δυνατότητα για μια συνάντηση παρά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, για να εξεταστούν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η μόνη πλευρά που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει την ετοιμότητά για να συνεχιστεί μια προσπάθεια στη βάση κάποιων δεδομένων που θα μας επιτρέπουν πραγματικά να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ε/κ πλευρά.

“Αυτό μετέφερε και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλόγως των εξελίξεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να λάβει και πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, νοουμένου πάντα – θέλω να το επαναλάβω γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος – ότι δεν βιώνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές στην ΑΟΖ”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν δηλαδή όσο υπάρχει κρίση στην ΑΟΖ δεν μπορεί να υπάρξει θέμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε πως «δεν μπορείς να συζητάς και την ίδια στιγμή να έχεις τέτοιου είδους κινήσεις στην ΑΟΖ».

Κληθείς να πει τί αναμένουμε άρα από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «αναμένουμε μέσω των διπλωματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιτευχθεί ο στόχος που έχω αναφέρει. Αναλόγως των αποτελεσμάτων θα διαχειριστούμε την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μάρκελ, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Γερμανία, καθώς και για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως «έχουν ενημερωθεί όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουμε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«’Εχουμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων», είπε, σημειώνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η ουσία που είναι «να δούμε ποιά θα είναι η τελική κατάληξη αυτών των προσπαθειών που γίνονται σε διάφορα επίπεδα».

Ερωτηθείς αν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα θέσει το θέμα των όσων συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ κατά το ‘Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στη Σόφια, στο οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν την Παρασκευή και οι ΥΠΕΞ των υποψηφίων χωρών, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στη συνάντηση αυτή θα παραστεί ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και πως στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του ο κ. Κασουλίδης θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως χθες το Κέντρο Επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το αρμόδιο όργανο για να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους έγινε αποδέκτης δυο αιτημάτων για πραγματοποίηση ασκήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

“Οι ασκήσεις δεν αφορούσαν το τεμάχιο 3, ήταν βόρεια και νότια του τεμαχίου 3», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτά τα δυο αιτήματα προέρχονταν το ένα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το άλλο από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Πρόσθεσε πως «ενημερωθήκαμε για την απόσυρση του αιτήματος από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα για λόγους καιρικών συνθηκών δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην άσκηση. Για αυτό το λόγο ακυρώθηκε η μια από τις δυο οδηγίες”.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/02/2018 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: