Έρχονται τα έξυπνα drones: Σύστημα του ΜΙΤ θα τους επιτρέπει να αποφεύγουν κάθε εμπόδιο




Το μεγαλύτερο πρόβλημα των εταιρειών για τη μεταφορά παραγγελιών μέσω drones επιχειρεί να λύσει το Εργαστήριο Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL), του MIT, αναπτύσσοντας ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει στα drones να αποφεύγουν μόνα τους εμπόδια όπως για παράδειγμα καλώδια ηλεκτρικού, κολώνες και διαφημιστικές πινακίδες.

Το νέο σύστημα ονομάζεται NanoMap και θα επιτρέπει στα drones να πετούν με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα και μάλιστα με μια σχετική ασφάλεια μέσα σε πόλεις, δάση και άλλα πολύπλοκα περιβάλλοντα.
Το NanoMap βασίζεται πάνω σε ένα πολύπλοκο σύστημα αισθητήρων και αλγορίθμων που υπολογίζουν συνεχώς την απόσταση των εκάστοτε εμποδίων και στρέφουν ανάλογα το drone ώστε να τα αποφύγει.

«Είναι σαν να αποθηκεύεις σε μια μεγάλη ταινία στο μυαλό σου όλες τις εικόνες που έχεις ήδη δει» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Πιτ Φλόρενς. Τα τεστ έδειξαν ότι μέχρι στιγμής με το νέο σύστημα οι προσκρούσεις αυτόνομων drones σε αντικείμενα έχουν περιορισθεί στο 2% (από 25% χωρίς το νέο σύστημα).

Το νέο σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαφόρων ειδών drones με αυτόνομη πλοήγηση: εμπορικά, στρατιωτικά, ψυχαγωγικά, έρευνας και διάσωσης κ.α. Καθόλου τυχαία, η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: