Επαφές με εξωγήινους πολιτισμούς μέχρι το τέλος του αιώνα “βλέπει” o Μίτσιο Κάκου




Μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε η ανθρωπότητα θα έχει έρθει σε επαφή με εξωγήινη ζωή, δήλωσε ο γνωστός θεωρητικός φυσικός και μελλοντολόγος Μιτσίο Κάκου.

“Προσωπικά, πιστεύω ότι μέσα σε αυτόν τον αιώνα θα έρθουμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, ακούγοντας τις επικοινωνίες τους μέσω ραδιοκυμάτων. Αλλά θα είναι δύσκολο να μιλήσουμε μαζί τους καθώς θα μπορούσαν να είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά. Έτσι, στο μεταξύ, πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα τους για να κατανοήσουμε το επίπεδο τεχνολογίας τους. Είναι τύπου Ι, ΙΙ, ή ΙΙΙ; Και ποιες είναι οι προθέσεις τους. Είναι επεκτατικές και επιθετικές ή ειρηνικές;”, είπε.

Ο Μιτσίο Κάκου, ο οποίος είναι Καθηγητής Φυσικής στο City College της Νέας Υόρκης και επισκέπτης Καθηγητής στα πανεπιστήμια Princeton και Νέας Υόρκης, μίλησε στο παρελθόν και για τους τρεις τύπους εξωγήινων πολιτισμών, λέγοντας ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα μπορέσει να φθάσει στον τύπο 1 σε ένα με δύο αιώνες, ελέγχοντας τις καιρικές συνθήκες του πλανήτη και ταξιδεύοντας στην αστρική μας γειτονιά.

Τριών ειδών εξωγήινοι πολιτισμοί

Εφαρμόζοντας τους νόμους της θερμοδυναμικής και της ενέργειας, οι αστροφυσικοί έχουν ταξινομήσει πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς με βάση τον τρόπο που χρησιμοποιούν την ενέργεια. ‘Ετσι, ο κ. Κάκου κάνει λόγο για πολιτισμούς τύπου 1, 2 και 3.

Τύπος 1

Ο πολιτισμός τύπου 1 έχει γνώση της επίγειας ενέργειας, διαθέτει την ικανότητα να τροποποιεί τον καιρό, τους ωκεανούς και να λαμβάνει ενέργεια από τον πυρήνα του πλανήτη.

Ο δικός μας γήινος πολιτισμός, είπε, αναμένεται να περιληφθεί σε αυτή την κατηγορία σε ένα με δύο αιώνες. Προς το παρόν, είπε ο Καθηγητής, ο πολιτισμός μας είναι στην κατηγορία 0 αλλά κάνουμε ήδη βήματα προς την κατεύθυνση του τύπου 1.

Τύπος 2

Αυτοί οι πολιτισμοί έχουν βαθιά γνώση της αστρικής ενέργειας, κάνουν χρήση του ήλιου για να κινούν τις μηχανές τους και αρχίζουν να εξερευνούν άλλα αστέρια. ‘Οπως είπε ο κ. Κάκου, η ενωμένη ομοσπονδία των πλανητών (από την γνωστή σειρά Star Trek) είναι ένας αναδυόμενος πολιτισμός Τύπου 2.

Ο γήινος πολιτισμός αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο αυτό σε 800 χρόνια.

Τύπος 3

Αυτοί οι πολιτισμοί χειρίζονται τη διαστρική ενέργεια, δεδομένου ότι έχει εξαντληθεί η ενέργεια των άστρων που τους συντηρούν.

Ο άνθρωπος – εάν ακόμη υπάρχει μέχρι τότε – θα μπορέσει να φθάσει στο επίπεδο αυτό σε 10.000 χρόνια ή και περισσότερα, κατέληξε ο Καθηγητής.

ΚΥΠΕ-Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
27/02/2018 14:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: