Δραματική περιγραφή μέλους του πληρώματος του “Γαύδος” που εμβόλισαν στα Ίμια οι Τούρκοι




Την πρόθεση των Τούρκων να βυθίσουν το σκάφος του λιμενικού «Γαύδος» τη νύχτα της Δευτέρας επιβεβαιώνει η συγκλονιστική μαρτυρία ενός μέλους του πληρώματος του ελληνικού πλοίου, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Epsilon”.

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.», είπε ο λιμενικός και πρόσθεσε:

«Όμως αυτή τη φορά δεν έκοψαν. Ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε! Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο κυβερνήτης του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης διέταξε κίνηση προς τα εμπρός «πάσει δυνάμει» για να αποφύγει τη σύγκρουση ωστόσο δευτερόλεπτα αργότερα το τουρκικό σκάφος έπεσε πάνω στο «Γαύδος».

Το πλήρωμα έλεγξε άμεσα εάν υπήρχε εισροή υδάτων και όταν διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί αποφασίστηκε ο πλούς προς τη Λέρο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στελέχους του Λιμενικού οι Τούρκοι επέλεξαν συγκεκριμένα το μεγαλύτερο από τα δύο σκάφη του λιμενικού που βρίσκονταν εκείνη την ώρα κοντά στα Ίμια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: