Διαπραγματεύσεις μέσω διάσκεψης ζήτησε ο Αμπάς: Δεν θα σας κυνηγάμε για να συζητήσουμε, απάντησαν οι ΗΠΑ




Τη δημιουργία ενός «πολυμερούς μηχανισμού» που θα ασχοληθεί με το Παλαιστινιακό ζήτημα μέσα από μια διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή μέχρι τα μέσα του 2018, ζήτησε ο Παλαιστίνος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς σε μια μακροσκελή ομιλία του ζήτησε αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από όσες χώρες δεν το έχουν ήδη πράξει.

Η κίνηση του Παλαιστίνιου Προέδρου έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης των ΗΠΑ να παρακρατήσουν ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων από τη συνεισφορά τους προς τους Παλαιστίνους Πρόσφυγες. Αυτό σε συνδυασμό με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο Τραμπ, έχει αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να ζητούν διεθνή διαμεσολάβηση καθώς δεν θεωρούν ουδέτερο διαπραγματευτή τις ΗΠΑ.

Στον Αμπάς απάντησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, λέγοντάς του προφανώς σε οξύ τόνο πως η χώρα της είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις αλλά δεν πρόκειται να κυνηγάει τους Παλαιστινίους.

Ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το Μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ κάθονταν πίσω από την Χέιλι στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίθεση κατά του Αμπάς όπως ήταν αναμενόμενο έκανε και ο πρεσβευτής του Ισραήλ κ. Ντανόν, λέγοντας πως το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που το Ισραήλ έτεινε χείρα συνεργασίας ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος απαντούσε με γροθιά και πρόσθεσε: “Μόνο όταν η Χαμάς απλώνει το χέρι της τότε ο Αμπάς το πιάνει και την αγκαλιάζει”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: