Απρόθυμη η Γερουσία για διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης σχετικά με την οπλοκατοχή




Η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει συγκλονισμένη από την παράλογη απώλεια των 17 ανθρώπων στο γυμνάσιο του Πάρκλαντ στην Φλόριντα. Εάν υπάρχει μία διάχυτη ατμόσφαιρα μεταξύ των Αμερικανών ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει με το πλαίσιο που διέπει την οπλοκατοχή, κάτι παρόμοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στο Κογκρέσο, σχολιάζει το CNN.

Καθώς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, μετά από διακοπή λειτουργίας μιας εβδομάδας, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και μερικοί Δημοκρατικοί δεν φαίνονται πρόθυμοι ν’ αποκαλύψουν τόσο γρήγορα και τόσο άμεσα τα όσα σκέφτονται για την οπλοκατοχή.

“Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο για την οπλοκατοχή. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο για τους ανόητους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι από την Λουιζιάνα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις προθέσεις των μελών του Κογκρέσου για το ίδιο θέμα.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής είναι ένα κεντρικό σημείο πολιτικής τριβής μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κι αυτό διαφάνηκε χθες γι’ ακόμη μια φορά εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η διατύπωση μετριοπαθών προτάσεων σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Το σχέδιο αυτό των προτάσεων προέβλεπε την παροχή κινήτρων στις αμερικανικές πολιτείες και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος που γίνεται στα στοιχεία όσων ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν όπλο μέσω του συστήματος διασταύρωσης πληροφοριών (Fix NICs). Οι προτάσεις αυτές, ικανοποίησαν ελάχιστα του Δημοκρατικούς, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τις θεώρησαν το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι μπλόκαρε την άμεση προώθηση των προτάσεων αυτών υπό την μορφή νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη εξέδωσε ανακοίνωση χθες το απόγευμα τονίζοντας ότι απλά η διεξαγωγή ψηφοφορίας έναντι ενός σχεδίου για την οπλοκατοχή θα είναι μία “άθλια αποτυχία” και “παραμέληση των καθηκόντων μας”, εάν αυτό δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές προτάσεις. “Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως η αντίδραση του Κογκρέσου στην επίθεση του Πάρκλαντ θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συνόλου της νομοθεσίας, που θα μπορεί να κλείσει την θεαματική πώληση όπλων, αλλά και τις “τρύπες” που υπάρχουν στις διαδικτυακές πωλήσεις, που επιτρέπουν τις αγορές όπλων από λάθος χέρια,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σούμερ.

Από την άλλη μεριά, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι έτοιμοι ν’ αποδεχτούν την επέκταση του πεδίου των πληροφοριών που ελέγχονται, κατά την διαδικασία της αγοράς όπλων στις ΗΠΑ. “Ουσιαστικά πιστεύω ότι η Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ είναι σημαντική για όλους μας, αλλά και για το πως την αξιοποιούμε. Εντάξει;” Τόνισε με έμφαση ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι, που εκλέγεται στην Αλαμπάμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα που το Κογκρέσο βρίσκονταν σε διακοπές άρχισε να εξελίσσεται η πιο ουσιαστική συζήτηση στις ΗΠΑ για τον έλεγχο της οπλοκατοχής,από την επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ το 2012. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, τόσο Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες πολιτειών, όσο και μερικά μέλη του Κογκρέσου, άρχισαν να επανεξετάζουν τις θέσεις που διατύπωναν δημόσια, σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο των στοιχείων, αλλά και με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για την αγορά όπλου. “Πάντα υπάρχει το πολιτικό ρίσκο, αλλά την ίδια στιγμή, συζητάμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παιδιά, αλλά και αθώοι άντρες και γυναίκες. Πρέπει να κάνουμε αυτή την δύσκολη συζήτηση και να την δημοσιοποιήσουμε,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην πολιτεία της Νεβάδα Μπράιαν Σάντοβαλ.

Ωστόσο, χθες το βράδυ διαφάνηκε εάν υπάρχει η ελάχιστη πρόθεση για να συζητηθεί στο Κογκρέσο το μεγάλο ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Όριν Χατς από την Γιούτα εξέφρασε την δυσπιστία του για την υλοποίηση των προτάσεων αύξησης του ορίου ηλικίας για την οπλοκατοχή από τα 18 στα 21, αλλά και για τις μετατροπές των ημιαυτόματων όπλων σε αυτόματα όπλα. “Δεν είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με αυτές,” δήλωσε ο Χατς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει 10 γερουσιαστές που επιδιώκουν την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου σε πολιτείες, όπου νίκησε ο Τραμπ το 2016. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζον Τέστερ που θα είναι υποψήφιος στην Μοντάνα, δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, υπάρχει ακόμη χώρος για συζήτηση σχετικά με την οπλοκατοχή. “Εξαρτάται σε ποιους αναφέρεται η συζήτηση. Νομίζουμε ότι το να κρατήσουμε τα όπλα μακριά από όσους έχουν ψυχιατρικά προβλήματα, από τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες, είναι λογικό. Υπάρχουν μη νομοταγείς πολίτες που να μην θέλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους νομοταγείς πολίτες;” Αναρωτήθηκε ο Τέστερ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια που επίσης είναι υποψήφιος για επανεκλογή το Νοέμβριο υποστήριξε ότι στην εποχή του Τραμπ, κατά την άποψή του υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης. Ο Μάντσιν υποστήριξε πως η Γερουσία θα πρέπει να επανεξετάσει ένα νομοσχέδιο που προώθησε ο ίδιος το 2013 για την επέκταση των ελέγχων στα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών, τόσο στις εκθέσεις όπλων, όσο και διαδικτυακά. “Η κοινή λογική πρέπει να επικρατήσει. Το νομοσχέδιο Μάντσιν-Τούμεϊ ήταν κοινή λογική την εποχή εκείνη,” εξήγησε ο ίδιος.

Η διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο πιέζει τόσο τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και τους Δημοκρατικούς για την δρομολόγηση εξελίξεων στο ζήτημα της οπλοκατοχής, ενώ οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες εάν μέχρι τότε, επαναληφθεί μία παρόμοια τραγωδία.

27/02/2018 11:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: