Αναχωρεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απο την Κύπρο; Οι τουρκικές προκλήσεις στοιχίζουν ακριβά στην εταιρεία




Οπως όλα δείχνουν  η συνεχιζόμενη παρουσία των  τουρκικών  πλοίων  στο θαλάσσιο “οικόπεδο” 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οδηγεί την ΕΝΙ στην απόφαση  το γεωτρύπανο SAIPEM 12000  να αποχωρήσει και να βάλει πλώρη για το Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΝΙ έχει συμβόλαιο με το Μαρόκο και θα πρέπει να βρίσκεται εκεί στις αρχές Μαρτίου για να εκτελέσει προγραμματισμένη γεώτρηση. Το γεωτρύπανο βρίσκεται σε “αδράνεια” στην Κυπριακή ΑΟΖ εδώ και δώδεκα ημέρες και είναι ιδιαίτερα υψηλό τόσο το ημερήσιο κόστος παραμονής του όσο φυσικά και η ακύρωση του συμβολαίου με το Μαρόκο.

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες διότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αναφέρει συνομιλίες μεταξύ της ΕΝΙ και Λευκωσίας, εάν δεν υπάρξει σύντομα άρση του αποκλεισμού από τον τουρκικό στόλο είναι προφανές ότι η ΕΝΙ θα οδηγηθεί σε προσωρινή αποχώρηση.

Τη ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρει ότι η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο, μπορεί να διαθέτει περισσότερα κοιτάσματα φυσικού από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην περιοχή Κύπρου, Λιβάνου, Αιγύπτου

Περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να περιέχει η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις, και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας.

Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την Τρίτη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

Με στοιχεία ΚΥΠΕ , mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: