Το 2018 έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει ο Τσίπρας




«Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση, για να προλάβουμε την εκδήλωση νέων κρίσεων».

Τα παραπάνω είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε χθες, και μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Πρόσθεσε:

«Μόνο αν αλλάξει, η Ευρώπη θα έχει ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες. Θα αλλάξουμε αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη, αν δεν υπάρξουν οι ίδιες λαθεμένες πολιτικές».

Με ανάρτηση του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει για τα αποτελέσματα της 4ης Συνόδου Μεσογειακών-Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη:

  • Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα τον προσεχή Αύγουστο.

“Στην 4η Σύνοδο συμφωνήσαμε ότι το 2018 μπορεί να είναι έτος-ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και για να πάρουμε μέτρα προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί. Η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα, τον Αύγουστο του 2018. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών μας αξιών και αρχών, με όραμα για την επόμενη μέρα, για τους νέους ανθρώπους”, έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην νέα δυναμική που αποκτά η πρωτοβουλία των μεσογειακών χωρών της ΕΕ κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

«Ευχαριστώ τον Πάολο Τζεντιλόνι για την σημερινή σύνοδο η οποία αναδεικνύει την σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία μας των χωρών του Νότου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Είναι κοινή πεποίθηση -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων αλλά είναι επίσης κοινή πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ευοίωνο με θαρραλέα και απαραίτητα βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε επίσης σαφές ότι «πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη και για το μέλλον όχι με την γλώσσα της κρίσης, αλλά με εκείνη των αξιών και των οραμάτων για τους νέους της Ευρώπης. Με την γλώσσα της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας», διότι «αν κάτι λείπει, σήμερα, δεν είναι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί ότι «είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αφού «καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς κανόνες σύγκλισης, με αντίθετες πορείες».

Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε:«Σήμερα συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα νότια και ανατολικά σύνορα. Δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση αλλά και συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και με αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: