Στο Λονδίνο ο Παππάς για ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και προσέλκυσης διεθνών παραγωγών




Για τη νέα ελληνική νομοθεσία που παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών καθώς και για ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιών συζήτησαν στο Λονδίνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς με την αρμόδια υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας της Βρετανίας Μάργκοτ Τζέιμς.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για την ανάπτυξη και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση και την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής, το οποίο ήδη λειτουργεί στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ και θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο με πρόγραμμα, ύψους 22 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Η Βρετανίδα υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, μέσω της θεσμοθέτησης επιδότησης επιλέξιμων δαπανών μέχρι το 25%. Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταρτίσει ένα από τα πλέον ελκυστικά συστήματα κινήτρων, το οποίο -σε συνδυασμό με τα προφανή πλεονεκτήματα της χώρας σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες και το μοναδικό τοπίο- θα την καταστήσει σημαντικό διεθνή προορισμό για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας, που επιδότησε -με συνολικά κονδύλια 85 εκατομμυρίων στερλινών- τη ζήτηση για σύνδεση στο διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, μέσω οπτικής ίνας για επιχειρήσεις. Όπως τονίστηκε από την ελληνική πλευρά, ανάλογη δράση είναι έτοιμη να υλοποιήσει και η χώρα μας με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράμμισε, ακόμη, ότι πρόσφατα εγκρίθηκε στην Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Vodafone. Η συζήτηση επεκτάθηκε συνολικά στα νέα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στις δυνατότητες που ανοίγει η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής των ψηφιακών επικοινωνιών του γραφείου του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κρις Χάμιλτον. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των fake news και ενημέρωσης της κοινής γνώμης μέσω των social media.

Σημειώνεται ότι στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, τον Νίκο Παππά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος και ο Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

31/01/2018 22:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: