Σκληρή κριτική από τον Σταύρο Θεοδωράκη: Αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο Φρανκενστάιν…




Στην τοποθέτηση του στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο , ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε όλη την “ατζέντα” ξεκινώντας από το Μακεδονικό, και κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας , Πάνο Καμμένο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια «νέα εθνική ήττα», επικρίνοντας έντονα τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Ο κ. Καμμένος έχει προβάρει πολλές στολές και μάλλον τώρα προβάρει τη στολή των τσίρκων» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Πρόσθεσε ότι η θέση του Ποταμιού είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, εφόσον οι γείτονες εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους θέσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Ζουράρι, λέγοντας ότι από τη Διαύγεια προκύπτει ότι επί 14 μήνες που ήταν στο υπουργείο Παιδείας, υπέγραψε 19 αποφάσεις τυπικού χαρακτήρα. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως η κυβέρνηση «απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα και 500 ευρώ. Έχει δε, συμβολική σημασία, να επισημάνουμε ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει την Πρωτομαγιά. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη πάτε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εσωτερικά ζητήματα επικεντρώνοντας στα θέματα ασφάλειας. Μίλησε για τα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και στα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε μάλιστα, υποκριτική («πλάκα με κάνεις» είπε χαρακτηριστικά) την απόφαση του υπουργού Παιδείας να θέσει ως πρόεδρο της επιτροπής για την εξάλειψη των φανομένων χουλιγκανισμού στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, «άνοιξε την πόρτα σε όσους κατάδικους είχαν πλούσιους δικηγόρους».

Τέλος, για τα επιδόματα ανέφερε ότι η μείωση τους σε τρίτεκνους με τρία παιδιά και με εισόδημα 25.000, δεν είναι δίκαιο μέτρο.

Η ομιλία του κ. θεοδωράκη έχει ως εξής:

“Θέλω να ξεκινήσω με το Μακεδονικό, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες κάποιοι δουλεύουν για άλλη μια εθνική ήττα. Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσετε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι – γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας – έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό. Αλλα το πρωί άλλα το βράδυ. Άλλες τις μονές μέρες άλλες τις ζυγές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι του κ.Τσίπρα. Πρέπει να λύσουμε το Μακεδονικό; Ναι!

Πρέπει να συναινέσουμε σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία; Ναι!

Και το θέμα του ονόματος -επιτρέψτε μου- δεν είναι θέμα της Ιεραρχίας. Αφορά την κυβέρνηση και τη Βουλή. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν διαφωνούν οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών! Ο υφυπουργός Γεωργίας μπορεί να διαφωνεί. Ο υπουργός Αμύνης όμως όχι. Σκέφτεστε να αποφασίσει η Βουλή για μία σύνθετη ονομασία και ο υπουργός Αμύνης να πάει στο ΝΑΤΟ και να λέει «εγώ διαφωνώ». Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό.

Υπάρχει κυρίες και κύριοι, μεγάλο πρόβλημα με τα μικροκομματικά παιγνίδια των υπουργών σας. Κάθε δεύτερο βράδυ η Πατησίων, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη καίγονται… Και τα πανεπιστήμια γίνονται ολοένα και περισσότερο ορμητήρια χουλιγκανικών ομάδων. Καμία αντίδραση και -προσέξτε!- ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να ορίσει Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον κ.Παρασκευόπουλο! «Πλάκα με κάνεις» που λένε και στα μέρη του. Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους. Ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι θα κάνουμε με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια! Έχετε χιούμορ κύριε Γαβρόγλου και δεν σας το είχα.

Και για να κλείσει και η τριπλέτα…εμφανίστηκε και ο κ.Ζουράρις. Έβρισε όσους δεν είχε ακόμη βρίσει και του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Τον συμπονώ. Είχε τόσα πολλά να κάνει στο υφυπουργείο του που δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για το νέο σαβουάρβιβρ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και ο κ.Τσίπρας μας κρατά σε αγωνία αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση. Η δική μου πρόταση πάντως είναι να μην αντικατασταθεί ο κ.Ζουράρις. Γιατί τι θα απογίνουν οι αρθρογράφοι, χωρίς τα λαθεμένα καθαρευουσιάνικα του κ.υπουργού; Τι θα κάνει ο Γιάννης Χάρης και οι άλλοι σοβαροί σχολιαστές; Προσέξτε τώρα και το σοβαρό: 14 μήνες ο κ.Ζουράρις έχει υπογράψει όλες κι όλες 19 αποφάσεις όλες τυπικού και διεκπεραιωτικούχαρακτήρα (Στοιχεία από τη Διαύγεια). Δηλαδή μία υπογραφή ανά 25 μέρες.

Μήπως θα πρέπει λοιπόν να καταργήσετε τους διακοσμητικούς υφυπουργούς; Μια στρατιά υπαλλήλων υποστηρίζει γραφεία υφυπουργών που δεν κάνουν τίποτα. Απλώς ανταμείβονται για να ψηφίζουν τα νομοσχέδια σας.

9 βουλευτές έχουν οι ΑΝΕΛ, 7 είναι στην κυβέρνηση. Ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας.

Λεφτά όμως υπάρχουν. Γι’ αυτό με το νομοσχέδιο σας αυξάνονται για άλλη μια φορά, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ. Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως (για πολλοστή φορά) τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο Φρανκεστάιν. Σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητήσουμε 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία. Περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε

Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα είχε τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Το σχήμα που θα έχουν οι σφραγίδες των Ιατρικών Συλλόγων είναι και αυτό προαπαιτούμενο; Εκεί φτάσαμε; Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού. Βάλατε μέσα ότι θυμηθήκατε και ότι εκκρεμεί γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίζουν ευκολότερα ότι τους σερβιριστεί ως μνημονιακή υποχρέωση.

Θα σας διαβάσω 50 λέξεις που χαρακτηρίζουν την τακτική σας, τις καθυστερήσεις σας, και τα λάθη σας: «Ξόδευαν τον χρόνο μας, οι παρατάσεις ήταν σχεδιασμένες. Ήταν κοροϊδία. Ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, μου είχε πει ότι η πρόθεσή τους ήταν να σπαταλήσουν τον χρόνο, καθώς στο τέλος εμείς θα υποκύπταμε και θα τους δίναμε χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα. Τότε του είχα πει σταμάτα να ονειρεύεσαι».

Τα έχει πει με άλλα λόγια και ο Γιουνκέρ. Τα έχει πει ο Μοσκοβισί. Τώρα τα λέει και ο Τόμας Βίζερ. Πάμε όμως στα σημεία του πολυνομοσχεδίου, που προκαλούν προβλήματα αντί να λύνουν:

Διαμεσολάβηση-

Κάνετε λάθος ακόμη και στα σωστά. Τη διαμεσολάβηση, την προωθείτε με λάθος τρόπο. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να μπορούν οι πολίτες να λύνουν τις διαφορές τους μόνο με τους διαμεσολαβητές, να ελαφρυνθούν τα δικαστήρια.Στην Ελλάδα δεν προχώρησε, παρότι έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 7 χρόνια. Και εσείς για να ξεπεράσετε την απροθυμία των πολιτών κάνετε υποχρεωτική την διαμεσολάβηση!

Απαγορεύετε δηλαδή στους πολίτες να πάνε κατευθείαν στον φυσικό τους Δικαστή! Κάνετε τη διαμεσολάβηση υποχρεωτικό προστάδιο απονομής δικαιοσύνης. Αυξάνετε έτσι τη γραφειοκρατία και το κόστος. Πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την παρέμβαση σας, αντισυνταγματική. Και όλα δείχνουν ότι η ρύθμιση σας θα καταπέσει σύντομα στα δικαστήρια. Πλειστηριασμοί υπέρ δημοσίου… Επιτρέπετε τον πλειστηριασμό ακινήτων από το δημόσιο ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Η αρχή θα γίνει την πρωτομαγιά! Ωραίος συμβολισμός!

Σε αυτούς που χρωστάει το δημόσιο τι δικαιώματα δίνετε; Γιατί το κράτος μπορεί να κάνει πλειστηριασμό με 500 ευρώ και ο πολίτης πρέπει να περιμένει χρόνια για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει το κράτος;

Απεργίες-

Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων. Με βάση τον νόμο του ΄82 μια απόφαση για απεργία μπορεί να ληφθεί και από το 10% των εργαζομένων. Και τώρα εσείς φέρνετε μια λειψή διάταξη που αφορά ελάχιστες μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποφεύγοντας να μπείτε σε μια συζήτηση για τις απεργίες στο Δημόσιο, για τις απεργίες στα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια σωματεία. Εμείς λέμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν, στις αποφάσεις του σωματείου τους.

Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους νέους τρόπους (π.χ. τηλεδιασκέψη, ηλεκτρονική ψηφοφορία), ώστε οι εργαζόμενοι να είναι παρόντες. Όταν οι απεργίες έχουν ισχυρή νομιμοποίηση, θα αποκτήσουν πραγματική δύναμη. Σας καλούμε λοιπόν για μια ριζική αναθεώρηση του νόμου του ’82. Όχι μπαλώματα για τα μάτια της τρόικα, αλλά αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν τολμάτε!


Πάμε στο θέμα «πλειστηριασμοί»-

Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αρνείσθε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλλετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Γιατί στα Πανεπιστήμια κυριαρχούν φίλιες δυνάμεις , ενώ τα ειρηνοδικεία είναι το άντρο του Λαφαζάνη. Όταν συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσίπρα εδώ στη Βουλή μας είπε ότι είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή και ότι τον server δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς μη μυημένος και συνεπώς το αδιάβλητο δε διασφαλίζεται. Και τώρα δίνετε non paper που λέτε ότι επειδή υπάρχει υψηλή ψυχική ένταση στους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους, στα ειρηνοδικεία, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το προσωπικό κόστος. Οπότε καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας στο γραφείο σας ή στην κουζίνα σας και δείτε πως χάνετε το σπίτι σας ή η επιχείρηση σας.

Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή… Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!

Επιδόματα-

Για τα επιδόματα των παιδιών σας είπαμε συγκεκριμένη πρόταση. Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά –ελάτε στα συγκαλά σας– όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν.

Η χώρα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει υπογεννητικότητα και εσείς δεν μπορείτε να μοιράσετε δίκαια και μελετημένα ούτε τα επιδόματα των πολυτέκνων. Το «Δίκτυο για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη», έχει υπολογίσει πως το ελληνικό κράτος για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύει για τους νέους, ξοδεύει 7 ευρώ για τους μεγαλύτερους. Η σχέση δηλαδή είναι 7 προς 1, όταν η αντίστοιχη σχέση στις εξίσου γερασμένες, Σουηδία ή Γερμανία, είναι 3.5 προς 1.


Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να ενισχύσουμε;

Προσχολική αγωγή, δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, στην κατάρτιση. Ασφαλιστικές τροποποιήσεις υπέρ των νέων. Επιδότηση προσλήψεων νέων ανέργων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες το να είναι κάποιος τριαντάρης σε θέση ευθύνης, είναι για μας, εξαίρεση. Και οι νέοι γονείς δυσκολεύονται ακόμη να βρουν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή ολοήμερα σχολεία. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μεταφορά πόρων προς τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα με τους σκανδιναβικούς φόρους και τις βαλκανικές υπηρεσίες.

Πάμε και στο υπερταμείο.

Εκεί που θα παίρνατε πίσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι, εσείς δίνετε και πανωπροίκι.

14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όπως και τα μερίσματα -συμβολικά αναφέρομαι στα μερίσματα- του δημοσίου στον ΟΤΕ και αυτά στο υπερταμείο.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει πλέον να κλείνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως έλεγε σε μια αποστροφή του ο Τζίμης Πανούσης μπήκατε με τα τσαρούχια στα σαλονάκια της Ευρώπης και σκυμμένοι υπογράφετε τα πάντα χωρίς να εφαρμόζεται τίποτε. Αυτός δεν είναι ο δρόμος. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια στασιμότητα στη χώρα, η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά, αν δεν χαράξουμε έναν δικό μας δρόμο. Και ο δρόμος δεν είναι η μετάφραση μόνο των επιταγών των μνημονίων. Ο δρόμος θέλει τόλμη, θέλει σχέδιο, θέλει μεταρρυθμίσεις. Στοιχεία που δεν έχει δυστυχώς αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα η κυβερνητική πλειοψηφία.”

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

15/01/2018 19:38
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: