Προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία για εξοπλισμούς




Προειδοποιητικές επιστολές αποστέλλει σήμερα η Κομισιόν στη Δανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και την Πορτογαλία επειδή δεν εφάρμοσαν  εκούσια ή ακούσια τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στις αμυντικές προμήθειες και τους εξοπλισμούς.

Συγκεκριμένα οι παραβάσεις αφορούν την άμεση ανάθεση από την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία ορισμένων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας σε εθνικούς προμηθευτές κατά παράβαση της οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας.

Όσον αφορά τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι δύο χώρες επέβαλαν αδικαιολόγητες αντισταθμιστικές απαιτήσεις, απαιτώντας αποζημίωση από μη εθνικούς προμηθευτές κατά την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από αυτές.

Σε σχέση με τις τρεις πρώτες χώρες που προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, οι αρχές υποχρεούνται – εκτός από περιορισμένες εξαιρέσεις – να αναθέτουν συμβάσεις εφαρμόζοντας μία από τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 25 της οδηγίας 2009/81 / ΕΚ και να γνωστοποιούν τις προθέσεις τους δημοσιεύοντας προκήρυξη διαγωνισμού στις προσφορές Ηλεκτρονική βάση δεδομένων καθημερινής χρήσης (TED).

Σε σχέση με τις απαιτήσεις αντιστάθμισης, είναι γνωστό από το κοινοτικό δίκαιο ότι αποτελούν περιοριστικά μέτρα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών και είναι ασυμβίβαστα τόσο με τη Συνθήκη ΕΕ όσο και με την ορθή μεταφορά και εφαρμογή της οδηγίας.

Τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που διατύπωσε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι από την αρχή της θητείας της, “ενεργεί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης που μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους πολίτες της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, μια φιλοδοξία που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συγκέντρωση των αμυντικών δαπανών και την ενίσχυση των συνθηκών για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αμυντική αγορά στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Άμυνα, η Κομισιόν διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν διασυνοριακά και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/01/2018 13:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: