“Πράκτορας” και το ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Levada-Centr για το Κρεμλίνο




Η προεκλογική εκστρατεία στην Ρωσία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσει να διεξάγεται χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι δημοσκοπήσεις του ανεξάρτητου ερευνητικού Κέντρου Levada-Centr που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικά κέντρα αυτού του είδους, με αφετηρία την περίοδο της διακυβέρνησης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καθώς συμπεριελήφθη στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού».

Το Levada-Centr από τις 18 Δεκέμβριου , με την έναρξη δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, σταμάτησε να δημοσιεύει αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ο διευθυντής του κέντρου Λεβ Γκουντκόφ.

Ο Λεβ Γκουντκόφ διευκρίνισε ότι οι δημοσκοπήσεις θα πραγματοποιούνται , αλλά τα αποτελέσματα τους δεν θα δημοσιεύονται, ενώ είπε ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με το ότι το Levada-Centr συμπεριελήφθη στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού». Όπως δήλωσε ο Γκουντκόφ, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, τέτοιους είδους οργανισμοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της επιβολής προστίμων αλλά ακόμη και του κλεισίματος τους.

Τον Σεπτέμβριο η εκπρόσωπος Τύπου του Levada-Centr, η Καρίνα Πιπία, είχε δηλώσει στην εφημερίδα RBK ότι για τους ίδιους λόγους το κέντρο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει exit polls στις προεδρικές εκλογές. «Ενδεχομένως το Levada-Centr να καταγράψει την δημοτικότητα των υποψηφίων παραμονές της «περιόδου σιωπής» και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετά τις προεδρικές εκλογές» είχε δηλώσει τότε η Πιπία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ , σε ερώτημα της εφημερίδας Vedomosti πώς βλέπει το Κρεμλίνο την απουσία από τις εκλογές του Levada-Centr, δήλωσε ότι για την ανάλυση των στοιχείων που σχετίζονται με το εκλογικό σώμα «χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των κέντρων που υπάρχουν». Πηγή πάντως προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, δήλωσε όπως γράφει η Vedomosti ότι η ρωσική προεδρία λαμβάνει υπ’ όψιν της το VICIOM, το FOM (Ίδρυμα Κοινής Γνώμης), το Levada-Centr και θεωρεί πως το καθένα «κάνει την δική του επιλογή». ‘Αλλος κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η ρωσική εφημερίδα , δήλωσε ότι «τις δημοσκοπήσεις κατά την διάρκεια των εκλογών για την προεδρία τις κάνουν το VICIOM και το FOM, αλλά ένα μέρος των δεδομένων επιτρέπουν να δημοσιευθούν , ενώ ένα άλλο όχι».

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το Levada-Centr στο μητρώο των ΜΚΟ-«πράκτορες του εξωτερικού» στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM), το οποίο βρίσκεται 100% υπό τον έλεγχο του κράτος και συγκεκριμένα από την Rosimusestvo, (Οργανισμός Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας -σ.σ) υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν θα ψηφίσει το 73,8% των Ρώσων , υπέρ του υποψηφίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Πάβελ Γκρουντίνιν το 7,2% , υπέρ του εθνικιστή ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι το 4,7%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η Σαμπτσάκ συγκεντρώνει ποσοστό 1%, ο ιδρυτής του κόμματος «Γιάμπλακο) Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι 0,6% και ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών Μπορίς Τιτόφ το 0,3%.

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) Βαλέρι Φιόντοροφ εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφαση του Levada-Centr να μη δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δηλώνοντας τα εξής: «Ανταγωνισμός μεταξύ μας δεν υπήρχε, οι πελάτες μας είναι διαφορετικοί. Κρίμα που τώρα θα έχουμε λιγότερα δεδομένα. Όσο περισσότερα είναι τα δεδομένα τόσο καλύτερα , ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για ΄ένα μαγαζάκι , αλλά για έναν οργανισμό που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια».

Στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ VICIOM και Levada-Centr όσον αφορά τα αποτελέσματα ήταν αρκετές φορές αισθητές. Τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Levada-Centr το 28% των Ρώσων θα πήγαιναν οπωσδήποτε να ψηφίσουν , ενώ «μάλλον θα πηγαίνε να ψηφίσει» το 30%. Σύμφωνα με το VICIOM οι απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα ήταν αντίστοιχα 70% και 11%. Όσον αφορά δε την συμμετοχή του 78% , ο διευθυντής του Levada-Centr δηλώνει ότι «συμμετοχή της τάξεως του 78% δεν υπήρξε ποτέ σε εκλογές στην Ρωσία». O γενικός διευθυντής του VICIOM Βαλέρι Φιόντοροφ δηλώνει ότι προσανατολίζεται σε μια συμμετοχή της τάξεως του 67-70%, και πως η διαφορά στα στοιχεία οφείλεται στις διαφορετικές διατυπώσεις των ερωτημάτων και τις μεθόδους καθώς όπως λέει «Εμείς επιλέγουμε την δημοσκόπηση μέσω τηλεφώνου, ενώ το Levada-Centr, πιθανώς, τη δημοσκόπηση μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, και περισσότερο εμπιστεύομαι την ποιότητα των δικών μας δημοσκοπήσεων».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

16/01/2018 13:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: