Πυρετός ενόψει β’ γύρου στην Κύπρο: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Αναστασιάδης και Σιζόπουλος




“Αυτό που εκτιμώ είναι ότι ήταν μια συνάντηση ειλικρινής. Καταλήξαμε στο ότι διαφωνούμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο να υπάρξουν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίως στα θέματα του κυπριακού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη συνάντηση με τον κ. Μαλά”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΚ μετά την συναντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

“Ως εκ τούτου από την πλευρά τη δική μου τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα. Εάν οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου των εκλογών δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια αμοιβαία διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας κάνοντας και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις όπως και οι υπόλοιποι, τότε προς τι αυτές οι συναντήσεις; Από τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε συζήτηση υποχωρήσεων στις θέσεις τους ή σε βασικά θέματα των θέσεων τους για να μπορέσει να υπάρχει μια αμοιβαιότητα, και για να μπορέσει να υπάρχει μια ενδεχομένως συνεργασία, τότε λυπάμαι να παρατηρήσω πως ανεξάρτητα από το ότι είμαστε οι ηττημένοι του πρώτου γύρου ή από το ποσοστό που εκπροσωπεί το κάθε κόμμα, υπάρχει μια πολιτική αξιοπρέπεια.

Εδώ διερευνούμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με αμοιβαιότητα, με ισοτιμία και όχι ισότητα. Δεν διερευνούμε τη δυνατότητα υποταγής μας. Δεν ήρθαμε να συζητήσουμε την υποταγή. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ πως ναι μεν αυτές οι συναντήσεις είχαν το θετικό από την άποψη ότι έχει ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Από την άλλη όπως πλευρά νομίζω ότι δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν το στοχο για τον οποίο συγκλήθηκαν που ήταν η διερεύνηση μιας ειλικρινούς συνεργασίας με αμοιβαιότητα.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ξεκαθαρίσαμε πως ακόμα και στην περίπτωση που θα υπήρχε αυτή η μορφή της συνεργασίας με διαφοροποίηση θέσεων χωρίς να ζητούμε την πλήρη εγκατάλειψη του συνόλου των θέσεων των συνομιλητών μας, δεν μας ενδιαφέρει η εμπλοκή στην κυβέρνηση είτε με πολίτικους θώκους είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Για εμάς το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πολιτικής που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και κυρίως να διασφαλίζει τη συνέχιση, την ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης των θέσεων των δυο υποψήφιων το μόνο σημείο το οποίο απομένει ως στοιχείο συνεργασίας είναι να αποδεχθώ τις θέσεις των συνομιλητών μου για να συνεργαστώ. Άρα λοιπόν αυτό σημαίνει εγκατάλειψη των δικών μου θέσεων, προσαρμογή των δικών μου θέσεων στις άλλες θέσεις. Τότε ενδεχομένως ο πολίτης θα θεωρήσει δικαιολογημένα ότι το κάνω με κύριο στόχο τα προσωπικά συμφέροντα, τα κομματικά συμφέροντα για τη συμμετοχή ενδεχομένως στη νομή της εξουσίας. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι η είναι η νομή της εξουσίας. Το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πατριωτικής γραμμής που να μπορεί να υπερασπιστεί τους δυο βασικούς μας στόχους κυρίως στο κυπριακό. Διότι στα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, από την πλευρά της ΕΔΕΚ επιδείξαμε εντός της βουλής το πολιτικό μας ήθος και την αξιοπιστία μας. Εκεί και όπου ένα νομοσχέδιο ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα το καταθέσει, εκτιμούμε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το λαό μας, εμείς θα το στηρίξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και χωρίς ανταλλάγματα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα, τις κρίσιμες αυτές στιγμές, είναι να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να ισχυροποιήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως να προστατεύσουμε την εθνική μας επιβίωση. Δεν λέω ότι οι δίκες τους θέσεις κατά τη δική τους αντίληψη δεν το επιτυγχάνουν, αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Στο τέλος δεν θα δικαιωθούν και οι μεν και οι δε.

Από πλευράς μου, θα ενημερώσω το Πολικό Γραφείο του κόμματος για αυτές τις συναντήσεις με κάθε λεπτομέρεια. Το Πολίτικο Γραφείο θα πάρει τις δίκες του αποφάσεις είτε στο πλαίσιο της ομοφωνίας είτε της πλειοψηφίας και αυτή η πρόταση θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή για την τελική απόφαση”, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/01/2018 15:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: