“Παράθυρο ευκαιρίας” για συνολική λύση στο Σκοπιανό μετά από 11 χρόνια, λέει η κυβέρνηση




«Ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά-Γκρούεφσκι εποχή», ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, μεταφέροντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το κλίμα, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», περιγράφοντας έτσι το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει, με την Αθήνα να εμμένει ιδιαίτερα στη θέση πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν τη χθεσινή συνάντηση θετικά και εκτιμούν ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Για την ελληνική πλευρά, η κίνηση αυτή αποτιμάται ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα» και αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνάντηση με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Τα επόμενα βήματα

Στις  30 του μήνα έρχεται στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενώ την επόμενη ημέρα θα επισκεφθεί τα Σκόπια. Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ραγδαίες για το ονοματολογικό καθώς όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός προγραμμάτισε για το Σάββατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις. Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι και αναλαμβάνουν εφεξής να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης

25/01/2018 12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ, του απεσταλμένου Ν. Λιονάκη
Νταβός, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: