Όλα έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, δηλώνει ο Γενικός Έφορος Εκλογών




Λήγουν απόψε τα μεσάνυχτα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει των εκλογών της Κυριακής, διαβεβαιώνοντας ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές.

Ο Γενικός Έφορος υπενθύμισε ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1:00 μ.μ.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το κόστος των εκλογών ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι τις επικείμενες εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα Μ.Μ.Ε, ως επίσης και το κεφάλαιο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως και σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» είπε.

Είπε επίσης ότι ως αρμόδια κρατική Υπηρεσία δεν περιορίστηκαν μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι των εκλογών αλλά προσπάθησαν να προτρέψουν τους εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται την αποχή, ενώ ανέφερε ότι έγινε το τελευταίο δίμηνο μια εντατική και συστηματική εργασία, με στόχο όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που ορίζονται στη νομοθεσία και που έγιναν ακόμη πιο στενά με τη μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες ενωρίτερα από το κανονικό.

«Σήμερα, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε πως όλα είναι έτοιμα για την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου, και αν χρειαστεί και για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, στις 4 Φεβρουαρίου 2018», είπε.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά αναμένεται ότι γύρω στις 6:30 μ.μ. θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 8:30 μ.μ. αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Στα εκλογικά κέντρα θα απασχοληθούν και 1000 περίπου άνεργοι πτυχιούχοι. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.

Στην Κύπρο και το εξωτερικό θα λειτουργήσουν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά στους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Κερύνειας, αυτοί θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο ΣΤ΄ και οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’.

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές για τους φυλακισμένους. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Διαφημίσεις των υποψηφίων, ή των κομμάτων, ή άλλων οργανωμένων ομάδων που τους υποστηρίζουν σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε να μην υπάρχουν.

Επίσης, απαγορεύεται η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών, γιατί και αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας.

«Για αυτό καλώ σήμερα τα εκλογικά επιτελεία αλλά και τα οργανωμένα σύνολα που υποστηρίζουν υποψηφίους, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να παραβιάσουν τη νομοθεσία, είτε για να ασκήσουν κριτική κατά ανθυποψηφίων τους, είτε για να επηρεάσουν τους εκλογείς, είτε για να διασπείρουν φήμες, όταν μάλιστα η προεκλογική εκστρατεία θα έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί» είπε.

Είπε ακόμη ότι απαγορεύεται η μετάδοση, ή δημοσίευση ειδήσεων, ή ανακοινώσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με την εξουσιοδότησή του. Ωστόσο, με βάση την εκλογική νομοθεσία, επιτρέπεται στις εφημερίδες του Σαββάτου η δημοσίευση ειδήσεων από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της σημερινής ημέρας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν προς τον Έφορο Εκλογής, εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του αποτελέσματος της εκλογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, την έκθεση των εκλογικών τους δαπανών, ο οποίος με τη σειρά του θα τις διαβιβάσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι ώρες ψηφοφορίας και σε αυτές τις εκλογές, είναι από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ., με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12μ. – 1:00 μ.μ. Σημειώνω ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Μπορεί να δοθεί παράταση εάν υπάρχουν έξω πολίτες για να ψηφίσουν, μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο κάθε εκλογέας/ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό του βιβλιάριο ή την ταυτότητά του. Γίνεται δεκτή είτε παλαιά είτε νέα ταυτότητα.

«Τονίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους» ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας wtv.elections.moi.gov.cy, καθώς και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι το 7777 2212.

Τόσο οι εκλογείς όσο και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, απαγορεύεται να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων.

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος έγκυρα είναι απλός, νοουμένου ότι θα προσέξει δύο βασικά στοιχεία: (α) να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα, όπως καθορίζονται στον νόμο, δηλ.: «+» ή «Χ» ή «√», και (β) να τοποθετήσει το σύμβολο αυτό μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της προτίμησής του, μόνο.

Παράλειψη του εκλογέα να ψηφίσει με τους προαναφερόμενους τρόπους καθιστά το ψηφοδέλτιο του άκυρο.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, στην παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, εάν το επιθυμούν και νοουμένου ότι έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

«Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να γίνει στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», σε ώρα που θα καθοριστεί όταν διαπιστωθεί κατά πόσο θα έχουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο ή σε επαναληπτική εκλογή. Βεβαιώνω ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τα δύο ενδεχόμενα» είπε.

Ο ίδιος, ανέφερε, θα βρίσκεται στο ΓΤΠ για να πληροφορεί τα ΜΜΕ και τους πολίτες για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/01/2018 13:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: