Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο θέλει άμεσα μεταρρύθμιση της ευρωζώνης




Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σκοπεύει να προχωρήσει ήδη από τον Ιούνιο σε μια πρώτη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις», αφού «θα έχουμε αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων» μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αναμένεται τον Μάρτιο, δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες «σπάνια ήταν τόσο ευνοϊκές» για την επίτευξη ταχείας προόδου, καθώς «σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη βγαίνουν από εκλογές και νέες κοινοβουλευτικές θητείες ξεκινούν, η οικονομία αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες και τα δημοσιονομικά ελλείμματα υποχωρούν».

Ο Σεντένο, ο οποίος εξελέγη τον Δεκέμβριο για μια θητεία δυόμισι ετών επικεφαλής του Eurogroup, εκτιμά ότι η πρόσφατη κυβερνητική συμφωνία στη Γερμανία περιέχει «θετικά σημάδια για την ευρωπαϊκή πολιτική», έστω κι αν παραμένει αόριστη και αμφισβητείται ήδη από ένα μέρος των σοσιαλδημοκρατών.

Καθώς η Ιταλία ψηφίζει με τη σειρά της τον Μάρτιο και παρά τη γενική προώθηση λαϊκιστικών σχηματισμών στην Ευρώπη, ο πορτογάλος οικονομολόγος διαβεβαιώνει «πως η υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει αυξημένη μεταξύ των πολιτών», κάτι που δημιουργεί μια «μοναδική ευκαιρία» από την οποία πρέπει «να επωφεληθούμε».

Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται περισσότερο είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, μια πρόταση-κλειδί του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Προς το παρόν, ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup έχουν ταχθεί υπέρ ενός «σταθεροποιητικού εργαλείου» σε περίπτωση οικονομικού «σοκ». Όμως για τον Σεντένο, ένας τέτοιος προϋπολογισμός μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως «επενδυτικό εργαλείο» και μπορεί να «εξαρτάται» από εθνικές μεταρρυθμίσεις — άλλα δύο σημεία που εξακολουθούν να συζητούνται.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ζήτημα «μόνιμων μεταβιβάσεων» προς τα ταμεία ενός κράτους μέλους, υποσχέθηκε, απαντώντας κυρίως στις γερμανικές ανησυχίες.

Ο Μάριο Σεντένο επιθυμεί επίσης να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο για την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, τρίτο και τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής μεταρρύθμισης που έχει στόχο να καθησυχάσει τους πελάτες των τραπεζών, όμως και γι’ αυτήν αποτελούν τροχοπέδη οι επιφυλάξεις της Γερμανίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

17/01/2018 14:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: