Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, γράφει την δική του ιστορία




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

 «Ι have a Dream». «Έχω ένα όνειρο».  Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ.
Γιάννης Αντετοκούνμπο : #NΒΑvote. «Giannis is like a Spa».
Ατλάντα, Τζόρτζια, Η.Π.Α. 15 Ιανουαρίου 1929.

Γεννιέται ο «αφροαμερικανός» πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ,  ο μετέπειτα ακτιβιστής, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος εξαιτίας των αγώνων εξασφάλισε μια πιο άνετη ζωή για εκατομμύρια «αφροαμερικανούς» πολίτες.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, πραγματοποιεί τον Αύγουστο του 1963  την «Πορεία προς την Ουάσινγκτον» και στις 28 Αυγούστου του 1963  εκφωνεί την ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «I Have a Dream», «Έχω ένα όνειρο», μπροστά σε πλήθος με τις τότε εκτιμήσεις να μιλούν για συγκεντρωμένους άνω των 200.000, ασχέτως χρώματος ή φύλου, που συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μακριά από τη νοοτροπία των φυλετικών διακρίσεων.

Ο Νομπελίστας ιερέας – ακτιβιστής ηγέτης των «αφροαμερικανών»,  Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, δολοφονείται στις 4 Απριλίου του 1965 στο Μέμφις της πολιτείας του  Τεννεσί, κέντρο των τότε φυλετικών αναταραχών.

Η μέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, εορτάζεται πάντα την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, είναι για όλες τις Η.Π.Α, ημέρα εθνικής ομοσπονδιακής αργίας κατά την οποία όλες οι πολιτειακές δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τιμούν τον άνθρωπο που έδωσε μέχρι και τη ζωή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιστορικοί ισχυρίζονται πως αν ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, ο πάστορας από την Ατλάντα δεν είχε δολοφονηθεί, ενδεχομένως  η ιστορία θα είχε γραφεί διαφορετικά και αυτός θα είχε εκλεγεί και θα έμενε στην ιστορία ως ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Η ιστορία καλώς ή κακώς δεν γράφεται όπως  θέλουν οι ιστορικοί, είναι πάντα απρόβλεπτή.

Χρειάστηκαν να περάσουν 43 χρόνια  από την δολοφονία του «αφροαμερικανού»  ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, ώστε να έρθει η στιγμή της εκλογής του πρώτου «αφροαμερικανού» στο ανώτατο αξίωμα των Η.Π.Α, στη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Την 20η Ιανουαρίου του 2018 συμπληρώνονται δέκα ακριβώς χρόνια από την ορκωμοσία του 44ου Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα, πρώτου εκλεγμένου «αφροαμερικανού» Προέδρου, ορκωμοσία η οποία έγινε την 20η  Ιανουαρίου του 2008.

Μπασκετικά, η 15η Ιανουαρίου 2018, είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία το φίλαθλο ανά τον κόσμο κοινό του «ΝΒΑ» ψηφίζει τους παίχτες του οργανισμού, οι οποίοι βάση ψηφοφορίας, μέσα από το διαδίκτυο και  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στο «All Star Game 2018», του «All Star Weekend», το οποίο για το 2018 θα φιλοξενήσει η «πόλη των Αγγέλων». Το Los Angeles.

Ας γυρίζουμε τον χρόνο λίγο πίσω, στο πρόσφατο, όχι μακρινό παρελθόν.

Aθήνα 16 Νοεμβρίου 2016 .

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο, τότε απερχόμενος,  44ος Αμερικανός Πρόεδρος κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα, τελευταίας επίσημης επίσκεψης στην Ευρώπη με την ιδιότητα του Προέδρου των Η.Π.Α, απευθύνει ομιλία στην Αθήνα, στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Στην ιστορική ομιλία στην Αθήνα ο κ. Μπαράκ Ομπάμα,  αναφέρεται με έκφραση ευγνωμοσύνης και θαυμασμού στην Ελλάδα της δημοκρατίας και του Περικλή, ευχαριστεί δε τους νέους που αποτελούν τη νέα γενιά της Ελλάδας, στέκεται και δείχνει ως παράδειγμα προς τον δρόμο για την κορυφή  την δουλειά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ουάσινγκτον Η.Π.Α. Δευτέρα  15 Ιανουαρίου 2018.

Φέτος, η εθνική εορτή των Η.Π.Α. η ημέρα γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, συμπίπτει ακριβώς με τα γεννέθλια του μεγάλου διεκδικητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, λάτρης του μπάσκετ, σε αντίθεση με τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και είναι  σίγουρος για την πρόοδο του Έλληνα διεθνή μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο στον μαγικό κόσμο του «ΝΒΑ».

Σίγουρα, ο 44ος  Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016,  δεν θα περίμενε πως περίπου ένα χρόνο μετά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα «κατακτούσε», μπασκετικά, την πρωτεύουσα  Ουάσινγκτον, την ημέρα μάλιστα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.

 H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο στην Ουάσινγκτον.

Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδας άσος των «Milwaukee Bucks» , Γιάννης Αντετοκούνμπο, στον αγώνα κόντρα στους πρωτευουσιάνους «Washington Wizards», πραγματοποιεί  μια ιστορική εμφάνιση  στην Ουάσινγκτον το βράδυ της «Martin Louthir King`s Memorial Day».

Ο, δικός μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, το βράδυ της Εθνικής Εορτής των ΗΠΑ, πραγματοποιεί μια μαγική εμφάνιση στην οποία πετυχαίνει το πρώτο για τον ίδιο «νταμπλ – νταμπλ»,  με διψήφιο αριθμό πόντων, άνω των 20 πόντων όπως και πάνω από 20 ριμπάουντ σε έναν αγώνα.

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, μέρα μνήμης του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πετυχαίνει 27 πόντους, 20 ριμπάουντ και 6 ασίστ, μια εκ των οποίων ασύλληπτη, χωρίς να βλέπει, κάτω από το πόδια με γυρισμένη την πλάτη, η οποία θα πρέπει να διδάσκεται μελλοντικά στα πανεπιστημιακά προγράμματα του μπάσκετ.

Το παιδί θαύμα του παγκοσμίου μπάσκετ που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, παιδί, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια κυκλοφορούσε στην Ελλάδα χωρίς επίσημα έγγραφα, πραγματοποιεί την ιστορική εμφάνιση, τη βραδιά του αφροαμερικανού ακτιβιστή -υπερασπιστή και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ζωή, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο «Γιάννης μας», διεκδικεί, πετυχαίνει και κατακτάει με κόπο, «το δικό του όνειρο» στην Ουάσινγκτον, την μέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.

Ψηφοφορία «All Star Game 2018».

Η Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, μπορεί να κριθεί ως ιστορική για την ελληνική καλαθοσφαίριση για ακόμα ένα σοβαρό λόγο.

Το «ΝΒΑ», θέλοντας να τιμήσει με κάθε τρόπο την  «Martin Louthir King`s Memorial Day», έχει ανακοινώσει πως η Δευτέρα 15η Ιανουαρίου είναι η τελευταία μέρα της ψηφοφορίας ανάδειξης των παιχτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο «All Star Game» του «Αll Star Weekend 2018» που φέτος θα διεξαχθεί στην «Πόλη των Αγγέλων», στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Ο Έλληνας διεθνής Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενδεχομένως θα βρίσκεται ή στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας βάση ή στην δεύτερη πίσω μόνο από τον μεγάλο Αμερικανό μπασκετμπολίστα Λε Μπρον Τζέιμς.

Καταλαβαίνετε το μέγεθος.

Ο δρόμος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μια διαδρομή που ξεκίνησε από τα Σεπόλια των Αθηνών μέχρι να κατακτήσει τον «Όλυμπο του ΝΒΑ», δεν ήταν δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν ούτε η «Πορεία προς την Ουάσινγκτον» του Αμερικανού ακτιβιστή Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ τζούνιορ, ο οποίος στις 28 Αυγούστου του 1963, απευθύνεται στον Αμερικανικό λαό με την ιστορική τιτλοφορημένη ομιλία  «Έχω ένα όνειρο».

Ο Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ τζουνιορ, δολοφονείται στο Μέμφις στις 4 Απριλίου του 1965.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ τζούνιορ, τιμάται από το αμερικανικό κράτος μετά θάνατο,  καθώς η μέρα γέννησης  του ιδίου, μετατρέπεται σε εθνική ομοσπονδιακή εορτή και γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα του πρώτου μήνα του χρόνου, ως «Martin Louthir King`s Memorial Day».

Ευτυχώς το «όνειρο» του Γιάννη Αντετοκούνμπο γίνεται πράξη στις μέρες μας, είμαστε τυχεροί που το ζούμε.

Η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το  πολυδιαφημισμένο  «608» λεωφορείο των Σεπολίων από τους  «Milwaukee Bucks», μέχρι την Ουάσινγκτον, είναι ικανή ώστε η μπασκετική ιστορία του Έλληνα μπασκετμπολίστα να γράφεται το βράδυ της εθνικής εορτής των Η.Π.Α.

  • Υστερόγραφο:

Ξεχνάω, δεν ασχολούμαι με τα όσα γράφτηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 για τη μη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του πιο ακριβοπληρωμένου Έλληνα αθλητή, όλων των αθλημάτων, όλων των εποχών, στο  «Εurobasket 2017» με την Εθνική ομάδα μπάσκετ, εξαιτίας ενός μυϊκού τραυματισμού στο γόνατο.

Την πρόοδο του Γιάννη Αντετοκούνμπο την βλέπουμε, έχει προχωρήσει, πρέπει να προχωρήσουμε κι εμείς και συγχρόνως με κάθε τρόπο,  οφείλουμε  να «προστατεύσουμε» τον μεγάλο αθλητή, ο οποίος διαφημίζει σε όλα τα μήκη και πλάτη του την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, για τους κορυφαίους  Αμερικανούς αναλυτές του «ΝΒΑ», οι οποίοι προέρχονται από την παγωμένη και κρύα Βόρεια Αμερική, είναι  «just like a Spa», σε ελεύθερη μετάφραση κάτι σαν «Spa», για τα δεδομένα του κρύου, πολλές φορές σε συνθήκες ψύχους, αμερικανικού βορρά.

  • Σημείωση:

Το παρόν κείμενο αποτελεί  ένα μικρό διάλλειμα, εξαιτίας ιστορικών αναφορών και της μεγάλης κουβέντας που γίνεται στις ΗΠΑ για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, λίγο πριν περάσουμε στην ανάλυση των σοβαρών εθνικών θεμάτων και  επιστρέψουμε στην σκληρή ελληνική – βαλκανική επικαιρότητα.

  1. PS) «God bless Giannis Adetokounmpo and his family».
  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης  είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
  • @mail: [email protected]
  • Twitter: TsiloyannisAnd – Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: