Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υπόσχεται ο Αναστασιάδης: “Το αποτέλεσμα είναι ισχυρή εντολή”




Την ετοιμότητά του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο υποψήφιος για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πενταετία για την οποία διεκδικεί το αξίωμα.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα 5 τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας είσαστε όλοι εσείς οι Κύπριοι πολίτες», είπε.

Απευθύνθηκε «στο σύνολο του Κυπριακού λαού και σε αυτούς που με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές, ακόμα και σε όσους δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη «η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη γιατί από τη δική σας βούληση θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα πορευτεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

«Συνεπώς η δική σας ψήφος θα κρίνει την πορεία αυτής της χώρας και θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας, αλλά και των παιδιών μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

«Είτε θα συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

Είτε, πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ανέδειξε και ενίσχυσε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είτε θα παγιδεύσουμε ξανά τη χώρα σε ιδεολογικά αδιέξοδα και αγκυλώσεις».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη «δεν είναι η ώρα των πειραματισμών». Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

«Που κατέστησε τη χώρα μας μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, που αναβάθμισε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη», πρόσθεσε.

«Που γνωρίζει τις προσδοκίες του κυπριακού ελληνισμού και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από την χρεοκοπία, μαζί θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής». Την Κύπρο, είπε, «μια σύγχρονη πατρίδα, ένα σύγχρονο κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες του, που ενδιαφέρεται να υπηρετεί τους πολίτες του».

Την επόμενη Κυριακή, είπε, «καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την πορεία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους, της σταθερής ανάπτυξης και αν ακόμη θα διασφαλίσουμε την προοπτική για τους νέους μας».

Αν, πρόσθεσε, «μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις, θα συνεχίσουμε την συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ένα κοινωνικό ευαίσθητο κράτος».

«Αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα που ο λαός μας αντιμετωπίζει και κανένας σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει», τόνισε.

Συγχάρηκε τους ανθυποψηφίους του για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν «για την υποδειγματική εκλογική διαδικασία».

Ευχαρίστησε «θερμά όλες και όλους για την ισχυρή εντολή που μου δώσατε».

Σε ερώτηση για τους σχεδιασμούς του και αναφορικά με λάθη που έγιναν το 2008 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η παρελθοντολογία
είναι αρκετή ως δίδαγμα αλλά δεν αντιλαμβάνομαι που ήταν τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θεώρησα ποτέ τους ανθυποψηφίους μου ως αντιπάλους συνεπώς είμαι έτοιμος και για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους», είπε. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα των προβλημάτων που ο λαός αντιμετωπίζει».

Σε ερώτηση αν είναι άνοιγμα και προς το κέντρο και σε ερώτηση για τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα είπε ότι «με συνεχάρη τον ευχαρίστησα και ο κ. Λιλλήκας το ίδιο έπραξε», προσθέτοντας ότι «αυτά από αύριο».

«Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να υπάρξουν συνεργασίες», είπε. «Για να εκσυγχρονίσεις το κράτος θέλεις συνεργασίες στη Βουλή, συνεπώς θέλεις συνεργάτες για να αντιμετωπίσεις προβλήματα που και πάλι απαιτούν συνεργασίες θα πρέπει να συνεργαστείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα», πρόσθεσε.

«Αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας που παρέχεται σε όλους μας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε ακόμη καλύτερες μέρες», είπε.

Επανέλαβε ότι «αυτή είναι και η τελευταία πενταετία που διεκδικώ», και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «δημιουργεί τις βάσεις ακριβώς για συνεργασία γιατί δεν θα είμαι ανθυποψήφιος κανενός».

Συνεπώς, σημείωσε, «πιστεύω ότι μέσα από ένα κλίμα συναίνεσης, μέσα από την αγάπη που όλοι έχουμε για τον τόπο μας, θα πορευτούμε την επόμενη Κυριακή με αποφασιστικότητα και με προτεραιότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας, τη διασφάλιση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό τρόπο των όσων προβλημάτων ακόμα οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να συναντηθούν οι δρόμοι του με Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό ή το ΕΛΑΜ, απάντησε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό υπάρχουν θέσεις αρχής που δεν αλλοιώνονται». Θέσεις όμως, είπε, «που έχουν καθοριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας και που διασφαλίζουν τη γνώση των ορίων μέσα στα οποία θα πρέπει ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας να κινηθεί».

Και νομίζω, ανέφερε, «το έχω αποδείξει αυτή την πενταετία ότι ξέρω και να συνδιαλέγομαι και να είμαι ευαίσθητος στις ανησυχίες των συμπατριωτών μου, αλλά ταυτόχρονα είμαι εξίσου ευαίσθητος για την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τις αξιώσεις ή και προσδοκίες».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, βιώσιμου κράτους, ιδιαίτερα δε κυρίαρχου και ανεξάρτητου από κάθε παρέμβαση της όποιας τρίτης χώρας, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «από την ώρα που απευθύνεσαι στο λαό θα πρέπει να αναμένεις την ετυμηγορία του και με νηφαλιότητα και με σεβασμό».

«Εγώ αυτό που ξέρω και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου είναι πως αισθάνομαι την τιμή που μου έγινε να πάρω μια τόσο ισχυρή εντολή», είπε.

Σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες, ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι επόμενες των ημερών πρέπει να είναι ημέρες σκληρής δουλειάς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή Νίκος Αναστασιάδης.

Απευθυνόμενος στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο Επιτελείο του, είπε «είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα όσα έχετε πράξει έτσι ώστε ο λαός να μας δώσει την ισχυρή εντολή που διασφαλίζει την επόμενη Κυριακή την συνέχιση μιας πορείας που όλοι οι πολίτες μαζί με εμάς ξεκινήσαμε το 2013 ανορθώσαμε την οικονομία, διασφαλίσαμε και προχωρούμε στην απόλυτη διασφάλιση του εκσυγχρονισμού του κράτους, έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη, δημιουργούμε ένα κράτος που είναι απόλυτα σεβαστό από τους γείτονες αλλά διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην περιοχή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά γενικότερα αναβαθμίζει και πραγματικά κάνει τον καθένα από εμάς περήφανο γιατί μπορεί να ενασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τους ενεργειακούς του σχεδιασμούς χωρίς τα οποιαδήποτε προβλήματα».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σαν αντιπάλους όλων μας τα προβλήματα του λαού και αυτό θα πράξουμε και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα αγκαλιάσει την προσπάθεια, που μέσα από την ενότητα που επιδιώκουμε καταβάλλουμε» συνέχισε.

Επανέλαβε ότι «όπως πολιτευτήκαμε την προηγούμενη πενταετία, σαν Κυβέρνηση όλων ανεξαίρετα των πολιτών της Δημοκρατίας, έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία εάν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του».

«Οι επόμενες των ημερών πρέπει να είναι ημέρες σκληρής δουλειάς και από δικής μας πλευράς και από δικής σας ακόμη πιο έντονης προσπάθειας» είπε.

Αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό αποχής, είπε ότι «για αυτό και ήταν η εμμονή μας μην εφησυχάζετε, οι δημοσκοπήσει μπορεί να καταγράφουν προτιμήσεις αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Βεβαίως η κάλπη δικαίωσε τις δημοσκοπήσεις, η ισχυρή εντολή δόθηκε, όμως δεν είναι το τέλος της προσπάθειας για αυτό και προς όσους θεώρησαν ως δεδομένη τη συμμετοχή μας στον δεύτερο γύρο θέλω να ελπίζω ότι την ερχόμενη Κυριακή να κατανοούν ότι χωρίς θετική ψήφο δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι σημασία έχει ότι «από αύριο το πρωί πρέπει να πιάσουμε δουλειά, να περάσουμε τις θέσεις μας που είναι καλά γνωστές, να διευρύνουμε την κοινωνική συμμαχία που θα μας δώσει το αποτέλεσμα που η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύω του κυπριακού λαού προσδοκά στις 4 του Φλεβάρη».

Ερωτηθείς σε σχέση με προηγούμενη δήλωση στο Προεδρικό ότι δηλαδή σκέφτεται και το ενδεχόμενο Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής σε περίπτωση εκλογής του, είπε ότι σε θέματα αρχών δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και ότι «στην εσωτερική διακυβέρνηση πιστεύω ότι με τους πλείστους όσους έχουμε σύμπτωση θέσεων, δηλαδή μπορούμε άνετα να βρούμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Οσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτά που είναι τα στοιχειώδη, προκειμένου να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, δηλαδή κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων, μηδενική παρουσία κατοχικού στρατού, δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και των Τ/Κ συμπατριωτών μας αλλά να μην παραγνωρίζει ποτέ και τα δικαιώματα των Ε/Κ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: