Και ο Μπάνον θα ανακριθεί από τον Μιούλερ για τις αποπομπές Φλιν και Κόμεϊ




Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ θ’ ανακρίνει τον πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στίβεν Μπάνον σχετικά με τις αποπομπές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές, που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η κατάθεση του Μπάνον στην ομάδα έρευνας του Μιούλερ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς η έρευνα του, επικεντρώνεται στον στενό κύκλο των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς που ήταν μάρτυρας στην αποπομπή του Κόμεϊ, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε προχθές το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

Πέρα από τις απολύσεις του Φλιν και του Κόμεϊ, ζητήματα ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τον Μιούλερ κατά την περίοδο παραμονής του Μπάνον στον Λευκό Οίκο, φέρονται ν’ αποτελούν τόσο η απόφαση για την αποπομπή της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς, αλλά και το ενδεχόμενο άσκησης οποιασδήποτε πίεσης από τον πρόεδρο Τραμπ προς τον Σέσιονς, σχετικά με την έρευνα του FBI για την Ρωσία.

Ο δικηγόρος του Μπάνον δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την προστασία του υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) προκειμένου ν’ αποφύγει την απάντηση ερωτήσεων κατά την κατάθεσή του, στην ομάδα έρευνας του Μιούλερ. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάνον προκάλεσε την οργή τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν αρνήθηκε ν’ απαντήσει ερωτήσεις της επιτροπής αυτής σχετικά με την δράση του, την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον πρόεδρο Τραμπ. Ο Μπάνον αρνήθηκε επίσης, ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με ζητήματα που προέκυψαν κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του, στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, από τις πρώτες ημέρες άσκησης των καθηκόντων του, ενώ για όσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, προσπαθούσε ν’ αποφύγει συναντήσεις ή συζητήσεις οι οποίες θα μπορούσαν αργότερα να τον εκθέσουν ενώπιον των ανακριτών, δηλώνουν πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων. Παράλληλα, ο ρόλος του Μπάνον ήταν καθοριστικός για την συμμετοχή του δικηγόρου Μαρκ Κάσοβιτς και του εκπροσώπου Μαρκ Κοράλο στην πρώτη ομάδα των νομικών που συγκρότησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφορικά με την έρευνα για την Ρωσία. Ωστόσο, η οργάνωση της παρούσας ομάδας νομικών για τον χειρισμό του ίδιου ζητήματος τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά του Λευκού Οίκου, απαίτησε μήνες. Στο μεταξύ, τόσο ο Μπάνον, όσο κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όπως ο πρώην προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους, αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον Μακγκάν, προσπαθούσαν να διαχειριστούν σε συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ, τα θέματα που προέκυπταν γύρω από την έρευνα της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπάνον δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για μερικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κι ενδιαφέρουν άμεσα τον ειδικό ανακριτή, ωστόσο, ο ίδιος, μπορεί να δώσει πληροφορίες για το σκεπτικό του Τραμπ. Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου δεν είχε επίσης, σε μεγάλο βαθμό ρόλο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την αποπομπή του Κόμεϊ, εξέλιξη, που αποτελεί κεντρικό πεδίο διερεύνησης για τον Μιούλερ

Από την στιγμή που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, ο Μπάνον έχει επικρίνει δημόσια την ενέργεια αυτή, την οποία και έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο λάθος στην μοντέρνα πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την δήλωση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο CBS News και την εκπομπή “60 Minutes.” Ωστόσο, ο ίδιος, ως πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου μπορεί να παραθέσει πληροφορίες για το κλίμα που επικρατούσε στην Δυτική Πτέρυγα, αλλά και τις σκέψεις που έκανε ο Τραμπ όταν βρίσκονταν αντιμέτωπος με την λήψη σοβαρών αποφάσεων, σχετικά με την αποπομπή αξιωματούχων από την κυβέρνησή του.

Ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάνον ήταν γνώστης για μία σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να ενδιαφέρουν τόσο τον ειδικό ανακριτή, όσο και τις επιτροπές που διεξάγουν έρευνες στο Κογκρέσο.

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αναφέρουν ότι οι ερωτήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπάνον ενώπιον της ομάδας έρευνας του Μιούλερ θα στηριχτούν στο περιεχόμενο του βιβλίου “Φωτιά και Οργή” του Μάικλ Γουλφ, σε συνδυασμό με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα. “Θα ερευνήσουν για προηγούμενα κείμενα ή δηλώσεις που έχει κάνει ο μάρτυρας, ενώ αυτά θ’ αναλυθούν προκειμένου ν’ αποφασίσουν για το αν μπορούν ν’ αποτελέσουν την βάση για τις ερωτήσεις που θα του κάνουν. Δεν θ’ αποτελέσει έκπληξη για μένα εάν η ομάδα του Μιούλερ επεξεργαστεί το βιβλίο του Γουλφ, προκειμένου να εξάγει στοιχεία για τα οποία θα κάνει σχετικές ερωτήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Ζελντίν, συνεργάτης του CNN και πρώην εισαγγελέας που έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης του Μιούλερ.

Στο βιβλίο αυτό, ο Μπάνον είπε ότι ο Τραμπ “προσπαθούσε να συναντηθεί” με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να τον συναντήσει κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Μόσχα για τον διαγωνισμό ομορφιάς (Miss Universe) τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο Μπάνον επίσης, έχει εκφράσει την βεβαιότητά του ότι η έρευνα του Μιούλερ θα οδηγήσει σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. “Φαίνεται που πηγαίνει το πράγμα… Όλο αυτό, είναι για το ξέπλυμα χρήματος. Ο Μιούλερ επέλεξε πρώτο τον εισαγγελέα Άντριου Βέισμαν που έχει εμπειρία στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο στόχος τους να ενοχοποιήσουν τον Τραμπ, περνάει από τον Πολ Μάναφορτ, τον Τραμπ Τζούνιορ και τον Τζάρετ Κούσνερ… Είναι ξεκάθαρο, όπως μια τρίχα στο πρόσωπό σου,” φέρεται να έχει δηλώσει ο Μπάνον.

Ο Μπάνον είπε επίσης, ότι τόσο η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, όσο και ο γαμπρός του Τζάρετ Κούσνερ που είναι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου “τρομοκρατήθηκαν” από το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας για τα οικονομικά τους, στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Ο Μιούλερ τέθηκε επικεφαλής της έρευνας του FBI τον περασμένο Μάιο, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με αφορμή την αποπομπή του Κόμεϊ. Παράλληλα, ο Μιούλερ έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της απόφασης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Για την ίδια υπόθεση, διενεργούν έρευνες τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

25/01/2018 09:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: