Ιερό χρέος η διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, λέει ο Φωτίου




Αποτελεί ιερό χρέος και καθήκον μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου μιλούσε κατά τη διάρκεια της κηδείας των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Χαράλαμπου Μαραθεύτη του Νικόλα, η οποία τελέστηκε στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Συνοικισμό Ανθούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, τα οστά του Χαράλαμπου Μαραθεύτη εντοπίστηκαν το 2016 σε περιοχή του Καραβά στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ΔΕΑ.

Βρέθηκαν σε ατομικό τάφο, ο οποίος ήταν διαταραγμένος ένεκα του γεγονότος ότι οι κατοχικές αρχές είχαν τοποθετήσει πάσαλο ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στον θώρακα υπάρχουν τραύματα από σφαίρες, που υποδεικνύουν εκτέλεση μετά από τη σύλληψή του», είπε.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά αναζητούμε ακόμα και τελούμε τις κηδείες παλληκαριών που πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Τιμούμε, σημείωσε, «τους πεσόντες και τους αγνοουμένους της 190 Μοίρας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, όπως και όλους τους άλλους πεσόντες και αγνοουμένους μας, και προσευχόμαστε στον Ύψιστο να αναπαύσει τις ψυχές αυτών που έπεσαν και να βοηθήσει στην διακρίβωση της τύχης όσων εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται».

Και αυτοί, πρόσθεσε, «είναι περίπου εννιακόσιοι».

«Τόσα πολλά παλληκάρια μας συνεχίζουν να θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι με τις ευθύνες της Τουρκίας να είναι τεράστιες, ενώ γονείς, σύζυγοι, ακόμα και παιδιά των αγνοουμένων φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων, και με αναπάντητα τα ερωτήματα για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους», είπε.

«Ιερό χρέος και καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ώστε να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας», τόνισε.

Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι «ο πόθος για την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας και την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας είναι τόσο έντονος που δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση από το υπέρτατο χρέος, να δικαιώσουμε τις θυσίες των πεσόντων μας και να διασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτόν τον τόπο».

«Το βάρος του χρέους και της ευθύνης μας απέναντι στις σημερινές και τις αυριανές γενιές δεν μπορεί με τίποτα να μετριαστεί. Τούτη η γη έχει ελληνική ιστορία 3.5 χιλιάδων χρόνων που είναι αδύνατο να ακυρωθεί ή να παραγραφεί», ανέφερε.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «επιδιώκουμε μια λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, μια λύση χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, μια λύση που θα ανοίγει νέες προοπτικές για όλους τους κατοίκους του νησιού μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας».

«Έτσι μόνο θα δικαιώσουμε τη θυσία των τόσων πολλών συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους προασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μας», είπε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/01/2018 13:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: