Οι προϋπολογισμοί δεν είναι λογιστικές ασκήσεις, δήλωσε ο Γιούνκερ…




«Οι προϋπολογισμοί δεν είναι λογιστικές ασκήσεις. Πρέπει να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάσκεψη που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δημόσιου διαλόγου, για τον νέο επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα οδηγήσει στην πρόταση της Επιτροπής τον Μάιο και αναμένεται να αντιμετωπίσει την προοπτική συρρίκνωσης λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη, με θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας-Σχεδιάζοντας το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», συγκλήθηκε από τον Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Γκίντερ Ετινγκερ και φιλοξενήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης της Κομισιόν «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής».

Πρώτα «πρέπει να μιλήσουμε για την Ευρώπη που θέλουμε. Είμαι εναντίον της παλιάς συζήτησης του διαχωρισμού των αποκαλούμενων καθαρών ληπτών έναντι των καθαρών πληρωτών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, γιατί όταν φτάνουμε στην ΕΕ είμαστε όλοι καθαροί λήπτες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Γιούνκερ απέρριψε την ιδέα της περικοπής κονδυλίων προς την Πολωνία στην αντιπαράθεσή της με την ΕΕ για τη στάση της έναντι των προσφύγων και του κράτους δικαίου.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέσκι ο Γιούνκερ είπε ότι «προτιμά η ΕΕ να έχει λογικές συνομιλίες με την Πολωνία παρά να προχωρήσουν σε απειλητικές κινήσεις».
«Δεν έχω διάθεση για άγριες απειλές», είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανική τηλεόραση.

«Δεν είμαι σε πολεμική διάθεση. Θα ήθελα εμείς και ο πολωνικός λαός να βρούμε κοινό έδαφος. Να μιλάς για τον πολωνικό λαό χωρίς να μιλάς προς τον πολωνικό λαό είναι λάθος τρόπος. Εγώ μιλάω με τον πολωνικό λαό», δήλωσε.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ότι η Δυτική Ευρώπη ηγείται της Ενωσης μόνη της», πρόσθεσε ο Γιούνκερ καλώντας παράλληλα τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης «να προσηλωθούν στην αρχή της αλληλεγγύης».

Ο Γιούνκερ είπε ότι προτιμά να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την ΕΕ , με προγραμματισμένες εισροές 100 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και το γεωργικό ταμείο, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος επταετούς δημοσιονομικού προγράμματος που ολοκληρώνεται το 2020.

Ωστόσο πολλά κράτη της Δ. Ευρώπης εκφράζουν την ανησυχία τους να παίρνει τόσα χρήματα μια χώρα που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες με αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα η Κομισιόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η ΕΕ αναμένεται να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε θέματα όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και η άμυνα και να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στο διεθνή στίβο ως ανθρωπιστκή και αναπτυξιακή δύναμη και ηγέτης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και όλα αυτά καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός γίνεται μικρότερος μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

09/01/2018, 20:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: