Η Ελλάδα λέει “ναι” στη χρήση του όρου Μακεδονία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων




H Ελλάδα αποδέχεται να υπάρχει στη νέα ονομασία των Σκοπίων ο όρος “Μακεδονία” δήλωσε ο αλβανόφωνος αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας και αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BalkanEU.

Ο κ. Οσμάνι μίλησε μετά την επιστροφή του στα Σκόπια για τις επαφές του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, και υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση ότι το όνομα “Μακεδονία” θα συμπεριλαμβάνεται σε κάθε πρόταση, και βεβαίως στην τελική, για τη γειτονική χώρα.

Είπε συγκεκριμένα στην τηλεόραση 24 ότι οι ελληνικές αρχές αποδέχονται αυτό -εννοεί να περιλαμβάνεται η λέξη “Μακεδονία”- αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνακόφσκι δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο κυβερνήσεις. Πάντως, χθες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στα Σκόπια για τη διαμάχη της κυβέρνησης και της εκκλησίας αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Οσμάνι είπε ότι “κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθηθεί η διαδικασία. Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες χορδές των δύο χωρών».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών».

Ο κ. Οσμάνι θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιλυθεί το πρόβλήμα και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί σημαντικό γεγονός για λόγους ασφαλείας της χώρας.

Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, είπε, αποτελεί σύνθετη διαδικασία. “Θεωρώ πως υπάρχει βούληση από τις δύο κυβερνήσεις ώστε να βρεθεί λύση”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων.

ΕΔΩ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: