Οι αντιμεταναστευτικές απόψεις κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη, εκτιμούν οι Πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας




Οι ηγέτες των συντηρητικών κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας εκτιμούν ότι η κοινή τους θέση για το μεταναστευτικό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες και στις δύο χώρες.

“Ο άνεμος γυρνά προς την κατεύθυνσή μας”, είπε, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουδαπέστη, ο νέος Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν “ενδείξεις σε ολοένα και περισσότερες χώρες, στις διάφορες εκλογές” στις οποίες τα αντιμεταναστευτικά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους.

“Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχε, πρόκειται για θεαματική αποτυχία. Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θέλουν τη μετανάστευση, μολονότι πολλοί ηγέτες εξακολουθούν να προωθούν αυτήν την πολιτική που έχει αποτύχει”, είπε από την πλευρά του ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων εντός των κόλπων της ΕΕ, παραπέμφθηκαν τον Δεκέμβριο, μαζί με την Τσεχία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

“Δεν θα αλλάξουμε τη μεταναστευτική πολιτική μας”, διαβεβαίωσε σήμερα ο Μοραβιέτσκι.

Ο Όρμπαν υπογράμμισε ότι και ο ίδιος θα συνεχίσει να απορρίπτει τις ποσοστώσεις και το 2018, μια χρονιά που, όπως υποστηρίζει, θα υπάρξουν “μεγάλες αντιπαραθέσεις” για το θέμα αυτό στην ΕΕ. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός χαιρέτισε μεταξύ άλλων την ανάληψη της καγκελαρίας στην Αυστρία από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, που υποστηρίζει τη “σκληρή γραμμή” στο μεταναστευτικό.

“Η Αυστρία είναι υπόδειγμα δημοκρατίας στην Ευρώπης. Ένας λαός που δεν θέλει τη μετανάστευση εξέλεξε έναν Καγκελάριο που δεν θέλει τη μετανάστευση. Μπορείτε να το αποκαλείτε λαϊκισμό, αν σας αρέσει, αλλά είναι αυτό που επιθυμεί ο λαός”, είπε.

Η Ουγγαρία θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος της Πολωνίας στην ΕΕ. Ο Όρμπαν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο εάν οι Βρυξέλλες επιχειρήσουν να επιβάλουν κυρώσεις στη Βαρσοβία με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη χώρα αυτή.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP -Reuters – Ουγγαρία/ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 03/01/2018 19:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: