“Γκουαντάναμο” για ρώσους επιχειρηματίες είναι η “Έκθεση για το Κρεμλίνο”, λέει η Ρωσία




Η «Έκθεση για το Κρεμλίνο» που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, και αφορά έναν κατάλογο με ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις, δεν προκάλεσε κάποιο πανικό ή κάποιους φόβους, ούτε στην πολιτική ούτε στην επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας.

Αντίθετα, όπως έγραψε η εφημερίδα Vedomsoti, κανένας δεν φοβήθηκε και η δημοσίευση του καταλόγου αντί να προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις, είχε κωμικού χαρακτήρα επιπτώσεις στις ρωσικές ελίτ. Η ίδια εφημερίδα μάλιστα έγραψε ότι ο κατάλογος αυτός αντί να μοιάζει με ένα όπλο υψηλής ακρίβειας, μοιάζει με «βομβαρδισμό τύπου χαλί», εκφράζοντας την απορία της για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε ο εν λόγω κατάλογος.

Κρίνοντας μάλιστα από τις δηλώσεις που έκαναν ρώσοι αξιωματούχοι αλλά και επιχειρηματίες, είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος, ότι οι περισσότεροι διακωμώδησαν τον κατάλογο με τους υποψήφιους για κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διερωτώνται για τις συνέπιες που θα έχει η εμμονή αυτή της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας.

Πρώτος βέβαια, που διακωμώδησε την δημοσίευση του καταλόγου, ήταν ο πρόεδρος Πούτιν που δήλωσε ειρωνικά ότι νοιώθει προσβεβλημένος, που δεν τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογο αυτό και πρότεινε μάλιστα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο και τα 146 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, χαρακτήρισε τον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σαν τον οδηγό «Who is who στην ρωσική πολιτική». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονταντίν Κόσατσεφ, δήλωσε ότι ο κατάλογος αυτός δημιουργεί την αίσθηση ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν επιβαρυντικά στοιχεία για τους ρώσους πολιτικούς, απλώς αντέγραψαν τον τηλεφωνικό κατάλογο του Κρεμλίνου.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Ιρίνα Γιαρόβαγια, εξέφρασε την άποψη ότι η Αμερική εγκαινιάζει το οικονομικό Γκουαντάναμο για τους επιχειρηματίες όλου του κόσμου.

Αλλά και ο εμπειρογνώμων του Ατλαντικού Συμβουλίου Αντέρς Όσλουντ (ο οποίος συμμετείχε στην διαμόρφωση κριτηρίων για τον εν λόγω κατάλογο), τον οποίο επικαλείται η ρωσική υπηρεσία του BBC θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να τους υποχρεώσει όλους (τους ολιγάρχες-σ.σ.) να συσπειρωθούν γύρω από το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, και επικριτής του Πούτιν , δείχνοντας ότι επιχαίρει για τον κατάλογο έγραψε στο twitter: «Παρά πολλοί κλέφτες.. έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό. Τι να κάνουμε όμως, χαιρόμαστε που επίσημα τους αναγνωρίζουν ως κλέφτες και απατεώνες σε διεθνές επίπεδο». Κατά την άποψη του μάλιστα στον κατάλογο έπρεπε να συμπεριληφθούν και ο πρόεδρος της Rosnano Ανατόλι Τσουμπάις, η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλλα Παμφίλοβα και η πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Ο πρώην διευθυντής της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes Μαξίμ Κασουλίνσκι, δήλωσε ότι όταν το 2014 καταρτίσαμε τον πρώτο κατάλογο του Forbes (με ρώσους επιχειρηματίες-σ.σ.) δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πως οι αμερικανικές αρχές θα τον χρησιμοποιούσανε το 2018. Αλλά ούτε και όσοι είχαν συμπεριληφθεί τότε στον κατάλογο μπορούσαν να το φανταστούν. Η ουσία της σημερινής πρωτοβουλίας λέει το εξής: «έγινες πλούσιος επί Πούτιν; θα λογοδοτήσεις.».

Ο αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Σεργκέι Μιχαήλοφ θεωρεί ότι με τη δημοσίευση του εν λόγω καταλόγου, οι ΗΠΑ προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να ασκήσουν πολιτικές και ψυχολογικές πιέσεις στη ρωσική ηγεσία, επιδιώκοντας να προκαλέσουν νευρικότητα και αβεβαιότητα στους κόλπους της ελίτ. Εκτιμά μάλιστα ότι όλα αυτά συνιστούν αποτέλεσμα της μαζικής υστερίας που επικρατεί στις ΗΠΑ για τη δήθεν ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, όταν το εσωτερικό πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποδώσει τις αμαρτίες του στις επιβουλές του Κρεμλίνου.

Αυτή είναι άλλωστε και η άποψη της επίσημης των περισσότερων αξιωματούχων του Κρεμλίνου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

30/01/2018 19:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, BBC (ρωσική υπηρεσία), Svoboda.org,Vedomosti
Μιχάλης Μένικος
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: