Αποκωδικοποίηση των προτάσεων για διαχείριση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρώπη




Της Catherine Chatignoux*

«Οι δεκατέσσερις Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι που εργάστηκαν για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ, ήθελαν να αποδείξουν ότι είναι δυνατή η σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών δογμάτων και πολιτισμών.

Οι προτάσεις τους που αποβλέπουν στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ζώνης του ευρώ και τη διαχείριση των μελλοντικών κρίσεων είναι:

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Εκτός από το γεγονός ότι τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν – το «διαρθρωτικό έλλειμμα» δημιουργεί διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – έχουν επιδείξει τα όριά τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης . Ο νέος κανόνας που προτείνεται θα ήταν να καταργηθεί το ανώτατο όριο του 3% του ελλείμματος και να περιοριστεί η ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών επί της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Για τις χρεωμένες χώρες άνω του 60% του ΑΕΠ, το ανώτατο όριο δαπανών θα πρέπει να καθοριστεί χαμηλότερα.

Ένα ταμείο της ζώνης του ευρώ για την αντιμετώπιση κρίσεων: Το προτεινόμενο ταμείο θα είχε ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφήσουν τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις».

Ένα ομοσπονδιακό σύστημα εγγύησης καταθέσεων: Είναι ένας κρίκος που θεωρείται απαραίτητος για τη λειτουργία της ευρωζώνης, καθώς συμβάλλει, μαζί με τη μικρότερη έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος τους, να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζικού κινδύνου και κινδύνου κυριαρχίας, που χαρακτήρισε την κρίση χρέους, τα τελευταία χρόνια.

Ένα σύστημα ομαλής αναδιάρθρωσης των χρεών των κρατών μελών: Στην αρχή της ελληνικής κρίσης, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν σε μεγάλο αναβρασμό, η αναφορά σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε προκαλέσει ένα φαινόμενο πανικού. Η μελέτη προτείνει τη θέσπιση ενός συστήματος ομαλής αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους για τις αφερέγγυες χώρες, έναν μηχανισμό που επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό, το Βερολίνο.

  • Άρθρο στην εφημερίδα Les Echos

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: