Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Deepsea Metro II πέρασε από τα στενά του Ελλήσποντου




Το πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας, Deepsea Metro II, πέρασε την Παρασκευή από τα στενά του Ελλήσποντου στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με την Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η κρατική εταιρεία ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί για εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Γίνεται προετοιμασία για δραστηριότητες στην Αν. Μεσόγειο, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανόρυξη υδρογονανθράκων, αναφέροντας ότι γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες, όπως αναφέρει, περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τις οποίες το παράνομο ψευδοκράτος έχει δώσει «άδεια» για έρευνα στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ενώ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» – όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – «επιμένει να συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού» και χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ένα πλοίο γεωτρύπανο έφτασε στο οικόπεδο έξι και προετοιμάζεται για να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων που εξέδωσε η “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” στην λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Σύμφωνα με την απαράδεκτη ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει στήριξη την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, 29 Δεκεμβρίου το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους και προσθέτει ότι «συμμεριζόμαστε την δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Στην ίδια προκλητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία η οποία από την αρχή μέχρι σήμερα προέβη στις απαραίτητες προειδοποιήσεις ενάντια στα ανεύθυνα βήματα της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και να συνεχίσει τη στήριξή της στην τ/κ πλευρά».

«Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την περίοδο που ακολουθεί γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τις οποίες η ΤΔΒΚ έχει δώσει άδεια για έρευνες στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ) στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων του τ/κ λαού επί των φυσικών πηγών γύρω από το νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗς ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: