To Λονδίνο θα απαιτήσει από τη Μόσχα να πάψει να αποσταθεροποιεί την Ευρώπη




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα διαμηνύσει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα επανέλθουν στην “ομαλότητα” ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα εάν η ρωσική κυβέρνηση δεν σταματήσει να προσπαθεί να “αποσταθεροποιήσει” την Ευρώπη.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με τον Λαβρόφ στη Μόσχα, στην πρώτη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία έπειτα από πέντε χρόνια. Η επίσκεψη σημειώνεται ενώ οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες, τόσο εξαιτίας των διαφορών τους όσον αφορά την Ουκρανία και τη Συρία, όσο και εξαιτίας των κατηγοριών, τις οποίες η Ρωσία διαψεύδει ξερά, ότι αναμιγνύεται στα πολιτικά πράγματα διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών.

“Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι “ομαλές” όσο η Ρωσία συνεχίζει να αποπειράται να αποσταθεροποιήσει ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας”, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Τζόνσον πριν από τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. “Ομως είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια να μιλάμε μεταξύ μας-καθώς οι συνέπειες που θα είχαν οι παρανοήσεις και οι παρεξηγήσεις θα ήταν πολύ σοβαρές. Η επίσκεψή μου στη Ρωσία καταγράφεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς χρειάζεται να εργαστούμε μαζί για να επιλύσουμε τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις”, συμπληρώνεται στο κείμενο.

Ο Τζόνσον θέλει να συζητήσει με τον Λαβρόφ σχετικά με την υπεράσπιση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το 2018 στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία έχει καταφερθεί εναντίον του Τζόνσον επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση να υποβαθμιστεί ο βρετανορωσικός διάλογος ανήκει στο Λονδίνο και κατά την ίδια ήταν αβάσιμη και άκαιρη. Η Ζαχάροβα είχε στο πρόσφατο παρελθόν επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον για έλλειψη επαγγελματισμού, οργάνωσε έναν διαγωνισμό σκίτσου στο Διαδίκτυο μετατρέποντάς τον σε αντικείμενο χλεύης, κι έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τις εκτιμήσεις του σχετικά με τη Συρία. Ερωτηθείσα την Πέμπτη πώς αντιμετωπίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας με τις οποίες ο Τζόνσον επέκρινε τη Μόσχα, η Ζαχάροβα απάντησε πως προκάλεσαν μόνο γέλια στη Μόσχα και δεν έχει νόημα να αναστατώνεται κανείς γι’ αυτές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΜΠΕ – Ρωσία/ΜΟΣΧΑ 22/12/2017 06:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: