To κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης θα βοηθήσει στον έλεγχο του λαϊκισμού, λέει ο Ρέγκλινγκ




To κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης είναι αυτό που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο λαϊκισμός υπό έλεγχο, καθώς συχνά ξεχνιέται ότι η ικανότητα της Ευρώπης να δημιουργήσει πλούτο για τους πολίτες της είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, απευθυνόμενος σε τραπεζίτες και οικονομολόγους, που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα σε κεντρική αίθουσα του European Convention Center (ΕCCL), όπου συνήθως διεξάγονται και οι συνεδρίασεις του Συμβουλίου.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ήταν καλεσμένος κεντρικός ομιλητής της επιδραστικής δεξαμενής σκέψης Bridge Foundation, μαζί με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τραπεζίτες, επενδυτές, επιχειρηματίες και επιφανείς οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς.

Ο Κλαόυς Ρέγκλιγκ κλήθηκε να εξηγήσει στο εξειδικευμένο ακροατήριο τις προοπτικές της ευρωζώνης και των θεσμών της, τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ο Επικεφαλής του ESM προέβη σε μια λεπτομερή καταγραφή των αποφάσεων που ελήφθησαν τα τελευταία 9 χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα αφενός τη διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, αφετέρου την αντιστροφή των συνεπειών της κρίσεως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ο Επικεφαλής του ESM τόνισε ότι “η ανάπτυξη ανά κάτοικο, η οποία βρίσκεται ξανά στην ίδια γραμμή με εκείνη στις ΗΠΑ, μετά από δεκαετίες”, καθώς “ο βασικός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρώπης είναι συχνά χαμηλότερος, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μικρότερη πληθυσμιακή ανάπτυξη και χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων από ό,τι στην Αμερική”.

“Προς το παρόν, η αύξηση ανά κάτοικο είναι στην πραγματικότητα υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ, αν και αυτή η διαφορά τελικά θα εξαφανιστεί όταν κλείσει το κενό παραγωγής”, σημείωσε.

Ο κ. Ρέγκλιγκ εξήγησε στην ομιλία του ότι ισχυρό σημείο της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η καλύτερη κατανομή του εισοδήματος από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Η ισότητα των εισοδημάτων συνέχισε να επιδεινώνεται στις ΗΠΑ και την Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία, είπε, αλλά παρέμεινε γενικά σταθερή στην Ευρώπη. Το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης διαθέτει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι το χρειάζονται εξηγεί και αναφέρει ότι αυτό προσφέρει ανώτερη υποστήριξη σε εκείνους που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες αλλαγές που μπορεί να φέρει η παγκοσμιοποίηση.

“Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο λαϊκισμός υπό έλεγχο”, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM

“Στις αγορές εργασίας, η υψηλή ανεργία παραμένει ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Είναι ένα πιεστικό ζήτημα για πάρα πολλούς νέους. Αλλά αυτό που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, είναι ότι το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη είναι υψηλότερο σήμερα από ό, τι το 2000”, εξηγεί ο Ρέγκλιγκ.

“Αυτό σημαίνει ότι ένα υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού έχει στην πραγματικότητα μια θέση εργασίας πριν από 17 χρόνια, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Στην Αμερική, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο αυτή”, σημείωσε.

“Αυτά τα ισχυρά σημεία δεν πρέπει να κρύβουν το γεγονός ότι υπάρχει και μια σειρά αδυναμιών στην ευρωπαϊκή οικονομία – κάποια διαρθρωτικά, κάποια κληρονομιά από την κρίση. Παραδείγματα είναι ο χαμηλός δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης και η χαμηλή κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων”, προειδοποίησε ο επιφανής οικονομολόγος, συμπληρώνοντας ότι άλλο ένα ζήτημα είναι η έλλειψη κατανομής των οικονομικών κινδύνων μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, η οποία είναι υποανάπτυκτη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. “Αυτό καθιστά την Ευρώπη πιο ευάλωτη στις διαταραχές και είναι ένα ιδιαίτερα πιεστικό ζήτημα σε μια εποχή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αμφισβητεί την πολυμέρεια, και ότι η σχετική οικονομική σημασία της Ευρώπης στον κόσμο εξακολουθεί να μειώνεται”, σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να εξηγήσει ότι η Ευρώπη έχει πάρει μέτρα και είναι ισχυρότερη από πριν, από οικονομική και θεσμική άποψη. Η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2015 επιταχύνθηκε πρόσφατα. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης. Η ανάκαμψη είναι επίσης καλά συγχρονισμένη, με κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ να αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως, ή 5,6% του ΑΕΠ, απλά και μόνο δανειζόμενη από τον ESM. “Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να δαπανούν δημόσια μέσα”, σημείωσε.

Εξήγησε όμως ότι “για να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτά τα ευνοϊκά δάνεια, οι χώρες πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να δεσμευτούν για αυστηρά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης. Αυτό συνήθως σημαίνει μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις αρχικά είναι πάντα οδυνηρές για τον πληθυσμό.”

“Η μείωση των συντάξεων και των μισθών, καθώς και η περικοπή των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης θα συναντήσουν, φυσικά, αντίσταση. Αλλά τέτοια μέτρα είναι αναπόφευκτα αν οι αυξήσεις του εισοδήματος ήταν πολύ υψηλότερες από την αύξηση της παραγωγικότητας και αν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υπερβολικά”, εξήγησε ο κ. Ρέγκλιγκ. “Μακροπρόθεσμα, οι πολίτες θα έχουν ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα”, διευκρίνισε.

Τόνισε δε ότι από τις πέντε χώρες του προγράμματος ESM, τέσσερις είναι πλέον “ιστορίες επιτυχίας”. Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους μετά από τρία χρόνια. Η Ιρλανδία αναπτύσσεται με περίπου 5%, ενώ η Ισπανία και η Κύπρος με περίπου 3%. “Αυτό τους κάνει πρωταθλητές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ”. “Οι χώρες αυτές είναι επίσης πρωταθλητές μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εφαρμόσει θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική τους επιτυχία”, τόνισε ο Κ.Ρέγκλιγκ.

“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα ESM. Σήμερα βρίσκεται στο έβδομο και τελικό έτος και η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε για το καλοκαίρι του 2015”, διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι “εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους”.

“Ήδη έκανε κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, προσεγγίζοντας στην αγορά ομολόγων φέτος”, είπε. “Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν χρειαστεί και αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε ο επικεφαλής του ΕSM.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 01/12/2017 08:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: