Το ευχαριστώ του Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τον ενημέρωσε για τους τρομοκράτες




Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε απόψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τις αντίστοιχες ρωσικές για μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση που σχεδιαζόταν στην Αγία Πετρούπολη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Μόσχα να την αποτρέψει.

“Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα για να τον ευχαριστήσει για την προειδοποίηση που παρείχαν στη Ρωσία οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα τρομοκρατικό σχέδιο στην Αγία Πετρούπολη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επίθεση αυτή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ζωών.

Ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο και τη CIA για τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη επίδοξων τρομοκρατών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να τον ευχαριστήσεις για τις πληροφορίες που έλαβαν οι ρωσικές αρχές από τη CIA, γεγονός που επέτρεψε στη Ρωσία να αποτρέψει μια τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου.

Οι πληροφορίες που παρείχε η CIA επέτρεψαν στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αποτρέψουν μια επίθεση στον Καθεδρικό Καζάνσκι (Ναός της Παναγίας του Καζάν), στην Αγία Πετρούπολη. Χάρη σ’ αυτές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι επίδοξοι τρομοκράτες, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ και του ζήτησε να μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του στον διευθυντή της CIA και στους εργαζόμενους στην υπηρεσία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές εάν λάβει οποιαδήποτε πληροφορία για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Καθεδρικό “και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη της πόλης”.

Την Παρασκευή, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη. Συνολικά συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η FSB διευκρίνισε ότι κατασχέθηκε “σημαντική ποσότητα εκρηκτικών (…) αυτόματων όπλων και πυρομαχικών”. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν μια “επίθεση αυτοκτονίας” αλλά και “δολοφονίες και εκρήξεις σε πολυσύχναστα μέρη”.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν κυρίως για το τι θα συμβεί αφού επιστρέψουν στη χώρα οι τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, όπου το ΙΚ έχει απωλέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του.

17/12/2017 23:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik-AFP
Ουάσινγκτον, United States
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: