Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης’ για την Πολωνία αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν




Η Κομισιόν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προτείνει μετά από απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την ενεργοποίηση του “άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης” για την Πολωνία. Το άρθρο 7, για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, προβλέπει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας, για όποιο Κράτος διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει.

Συγκεκριμένα η Πολωνία έχει αποκλίνει από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, διότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής εισήγαγε ένα νόμο που θέτει τη συνταξιοδότηση και την παύση δικαστών και ανώτατων δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού δικαιοσύνης.

Στις 26 Ιουνίου, η Κομισιόν είχε απευθύνει σύσταση για το κράτος δικαίου προς στις πολωνικές αρχές, με την οποία τεκμηριώνονται οι σοβαρές ανησυχίες για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση αυξάνει τη συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία, η οποία είχε ήδη εντοπισθεί κατά τη διαδικασία για το κράτος δικαίου που κίνησε και πάλι η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2016. Κάλεσε δε τις πολωνικές αρχές να επιλύσουν τα εν λόγω προβλήματα εντός ενός μηνός και να μην λάβουν κανένα μέτρο με σκοπό την παύση ή την ώθηση σε συνταξιοδότηση δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως είχε τότε ανακοινωθεί, αν η Πολωνία ελέμβανε τέτοια μέτρα, η Κομισιόν προτίθετω να ενεργοποιήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1, δηλαδή να προβεί σε επίσημη προειδοποίηση της ΕΕ, την οποία μπορούν να αποφασίσουν τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Η Κομισιόν τότε αποφάσισε επίσης να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβάσεις του δικαίου της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμη “να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την πολωνική κυβέρνηση”. Ο διάλογος αυτός δεν πραγματοποιήθηκε.

Τον Μάρτιο του 2014 η Κομισιόν ενέκρινε νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των συστημικών απειλών του κράτους δικαίου σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της. Το νέο πλαίσιο για το κράτος δικαίου λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις διαδικασίες επί παραβάσει -περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας της ΕΕ- και τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «διαδικασία του άρθρου 7 ΣΕΕ», η οποία στις σοβαρότερες περιπτώσεις επιτρέπει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου σε περίπτωση «σοβαρής και διαρκούς παράβασης» των αξιών της ΕΕ από χώρα της ΕΕ.

Το εν λόγω πλαίσιο δίνει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διάλογο με την οικεία χώρα της ΕΕ για να αποτρέψει την κλιμάκωση των συστημικών απειλών του κράτους δικαίου. Προετοιμάζοντας την αξιολόγησή της, η Επιτροπή μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και διεθνών οργανισμών (ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ κ.λπ.).
Εάν δεν βρεθεί λύση εντός του πλαισίου, η διαδικασία του άρθρου 7 ΣΕΕ παραμένει το ύστατο μέσο επίλυσης μιας κρίσης και διασφάλισης της συμμόρφωσης με τις αρχές της ΕΕ.

Στόχος του άρθρου 7 της ΣΕΕ είναι η διασφάλιση ότι όλες οι χώρες της ΕΕ σέβονται τις κοινές αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.
Ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων δίνει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα της εν λόγω χώρας που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου της χώρας αυτής στο Συμβούλιο. Στην περίπτωση αυτή η «σοβαρή παράβαση» πρέπει να έχει διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Από το 2009 η Κομισιόν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετές περιπτώσεις κρίσεων σε κάποιες χώρες της ΕΕ, από τις οποίες προέκυψε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα με το κράτος δικαίου. Η Κομισιόν αντιμετώπισε αυτές τις περιπτώσεις ασκώντας πολιτική πίεση, καθώς επίσης και κινώντας διαδικασίες επί παραβάσει στην περίπτωση παραβιάσεων της ενωσιακής νομοθεσίας.

Μέχρι στιγμής ο προληπτικός μηχανισμός και ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων του άρθρου 7 ΣΕΕ δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 19/12/2017 21:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: