Τα ίδια ο σουλτάνος: Πάλι για Λωζάννη, μουφτήδες και “ομοεθνείς” μίλησε ο Ερντογάν




Το θέμα της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης επανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και διερωτήθηκε γιατί συμμετέχουν στη συνθήκη η Ιαπωνία και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Απευθυνόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης λίγο πριν αναχωρήσει από την Κομοτηνή, ο Τούρκος Πρόεδρος τους είπε: “Επιθυμούμε να επωφεληθείτε με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο πλαίσιο της αντίληψης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως σε όλες τις επαφές του στην Αθήνα τα ανέφερε αυτά, προσθέτοντας ότι συζήτησε και με τον Έλληνα Πρόεδρος και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. “Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να προσεγγίσουν η μία την άλλη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουν τις εργασίες για να ανέβει η ποιότητα ζωής τους. “Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στην Δυτική Θράκη, προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ο μουφτής δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται. Όπως είπε και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται, και έδωσε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. “Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό; Αυτό είναι λάθος, στην Λωζάνη δεν υπάρχει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα αναφερθεί σε ακόμη κάτι που θα εκπλήξει όλους. “Από την μια πλευρά του Αιγαίου είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Η Ιαπωνία τί δουλειά έχει εδώ; Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία…Τί δουλειά έχουν αυτές εδώ; Έντεκα χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη της Λωζάννης. Τώρα εμείς τί λέμε; Πέρασαν 94 χρόνια και πλέον πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση μετά από 94 χρόνια”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης για να βγει από την Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται άδεια από τον νομάρχη, ωστόσο αυτό δεν το εφαρμόζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή. “Κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό που ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα είναι να μην θέλει αφομοιώσει τους ‘ομογενείς της στη Δυτική Θράκη”. “Η ενσωμάτωση είναι άλλο αλλά αφομοίωση δεν πρέπει να θέλει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν μπορούμε να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 08/12/2017 17:05
08/12/2017, 17:46, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: