Μίλησε ο Ομπάμα και ψήφισε η Αλαμπάμα: Δυσκολότερη η υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μιλώντας στο Σικάγο υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, θυμίζοντας στους Αμερικανούς τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Γερμανία με την άνοδο του ναζισμού και του Χίτλερ στην εξουσία.

Στην πρώτη ουσιαστική παρέμβασή του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά στις εξελίξεις. «Αδιαφορούμε και υποθέτουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα», όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να φροντίζουμε τον κήπο τη δημοκρατίας, διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να καταρρεύσουν αρκετά γρήγορα».

Μιλώντας για το τι είχε προηγηθεί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου «60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και ένας ολόκληρος κόσμος βυθίστηκε στο χάος», κάλεσε τους πολίτες να σκέφτονται και να προσέχουν τι ψηφίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα διδάγματα της Ιστορίας, στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο και στην ανάγκη καταπολέμησης του φαινομένου της λογοκρισίας, κάνοντας αναφορά στη σκοτεινή εποχή του Μακαρθισμού και στις ρατσιστικές αντιλήψεις που συνεχίζουν να είναι μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι επισημάνσεις του Μπαράκ Ομπάμα ήδη χρήζουν προσοχής και αναλυτικότερης αξιολόγησης από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους των ΗΠΑ. Η παρέμβασή του έγινε παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης στην Αλαμπάμα την περασμένη Τρίτη, όπου ο Δημοκρατικός Νταγκ Τζόουνς κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ρόι Μουρ, εις βάρος του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανήλικων κοριτσιών.

Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα επέφερε τη μείωση της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία σε 51 έδρες έναντι 49 για τους Δημοκρατικούς. Η νίκη των Δημοκρατικών σε μια πολιτεία που παραδοσιακά θεωρείται προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθιστά πλέον δυσκολότερη την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι άρχισε η «αντίστροφη μέτρηση» ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι να απολέσουν την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Ο Ομπάμα μίλησε λοιπόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ο λαός της Αλαμπάμα –έστω με μικρή διαφορά– ζωντάνεψε το όνειρο και τον λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι «η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει όταν σιωπάμε για πράγματα που έχουν σημασία». Την ίδια στιγμή, έστειλε και το μήνυμα –ιδιαίτερα επίκαιρο για την Κύπρο της προεκλογικής περιόδου– ότι «τα μέσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι τόσο καθαρά και άγια όσο και ο σκοπός που επιδιώκουμε».

ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: