Μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ φοιτητών με τη βοήθεια ομογενειακών οργανώσεων




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η αξιοποίηση ενός προγράμματος του αμερικανικού κράτους έδωσε την ευκαιρία σε νέους από την Κύπρο να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν 11 νέοι, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει σχετικά πρόσφατα τις σπουδές τους ή για αρκετό καιρό παρέμεναν άνεργοι.

Η μεγάλη εταιρεία καλλυντικών MANA, με έδρα τη Νέα Υόρκη (ιδιοκτησίας του γνωστού συμπατριώτη μας επιχειρηματία και σημαντικού παράγοντα της Ομογένειας, Νίκου Μούγιαρη από την Αθηένου), είναι η πρώτη που συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. 

«Για μας είναι μια μοναδική πολύπλευρη εμπειρία» ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούμε σε προσωπικό επίπεδο, δεν είναι μόνο ότι για δεκαοκτώ μήνες θα έχουμε επαγγελματική απασχόληση, αλλά είναι και το γεγονός ότι όλα αυτά που θα βιώσουμε εδώ θα τα μεταφέρουμε στην Κύπρο και συμπεριλαμβάνουν μια νοοτροπία αλλιώτικη που αποκτάται στον χώρο εργασίας και σε μια πόλη γεμάτη προκλήσεις και μαθήματα, αλλά συνάμα και έντονου ανταγωνισμού». Επίσης, εισηγήθηκαν την περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος με την καθιέρωση ανταλλαγών με αμερικανικές εταιρείες και με αμοιβαίο όφελος.

Από τα 11 άτομα, το ένα επέστρεψε ήδη στην Κύπρο και δύο θα αφιχθούν στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο. Τα υπόλοιπα οκτώ βρίσκονται εδώ και έναν μήνα στην αμερικανική μεγαλούπολη και είναι οι: Ηλίας Κτωρής, Στέλιος Κυπριανού, Αντώνης Παναγιώτου, Πάρης Αχιλλέως, Μαρίνος Βασιλειάδης, Ανδρέας Σιαμμάς, Μάριος Πετρή και Κωνσταντίνος Βασιλείου. Οι δύο βασικοί κλάδοι που υπήρξε ανταπόκριση έως τώρα είναι μηχανολόγοι μηχανικοί και προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού. Άλλες τρεις αμερικανικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να απασχολήσουν άτομα από την Κύπρο δεν βρήκαν προς το παρόν ανταπόκριση σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

«Το πρόγραμμα J-1 Visa προσφέρει προσωρινή απασχόληση-μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ δίνοντας την ευκαιρία σε ξένους νεαρούς επαγγελματίες να κάνουν εκπαίδευση και πρακτική άσκηση», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, επισημαίνοντας ότι:

«Όλα τα παιδιά είναι πολύ αξιόλογα, είναι εργατικοί, συνεπείς και έβαλαν τις βάσεις για να δοθεί συνέχεια τόσο από την εταιρεία ΜΑΝΑ όσο και για να βρεθούν άλλες εταιρείες. Παράλληλα, για να ενημερωθούν και άλλοι νέοι στο νησί μας για τα οφέλη και τη σπουδαία αυτή επαγγελματική εμπειρία ώστε να επιδείξουν ενδιαφέρον. Εμείς, προσπαθούμε όχι μόνο για τη λειτουργία του προγράμματος, αλλά και για να κάνουμε όσο πιο άνετη την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, τους βρήκαμε διαμερίσματα στην Αστόρια, έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο, ενώ τους προσφέρεται και η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να αντιληφθούν τον τρόπο εργασίας και δράσης του ελληνοαμερικανικού στοιχείου».

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι «σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η συνέχιση του προγράμματος και όσοι νέοι (αγόρια και κορίτσια) από την Κύπρο ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας (www.cyprususchamber.com) όπου θα βρουν πληροφορίες, αλλά και για να επικοινωνήσουν μαζί μας. Το Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1997, υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και με βασική αποστολή να βοηθούμε τις εμπορικές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, προωθώντας και αναδεικνύοντας όχι μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κύπρου, αλλά και τους ανθρώπους της, τα ταλέντα και τους επιστήμονές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: