«Λαοί οι οποίοι δεν θυμούνται την Ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν»…




Της Ανδρειανής Δ. Οδυσσέως

Στην είσοδο του Άουσβιτς υπάρχει μια επιγραφή που λέει πως «λαοί οι οποίοι δεν θυμούνται την Ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν».

Οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους προεκλογικούς προβληματισμούς από το μείζον διακύβευμα των μεθοδευμένων συνομιλιών που απελθόντος καλοκαιριού, όπως αυτό έχει αποκρυσταλλωθεί μέσα στα έγγραφα του Γ.Γ του Ο.Η.Ε. Με την εξαγγελλόμενη επιστροφή σε συνομιλίες ευθύς μετά τις εκλογές και την ευόδωση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας όπως επιτάσσει ο κοινός οραματιστής και αναβαθμισμένος συμπρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης και οι συμπαραστάτες του στο ΑΚΕΛ θα βάλουν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συντονισμένα, ήλθαν να διανθίσουν το προεκλογικό σκηνικό διαβαθμισμένες ανακοινώσεις αποσκίρτησης, διαβολής και μικρόψυχης κριτικής από πρώην «παράγοντες» του κόμματος το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια εκείνων των δυνάμεων οι οποίες αντιστέκονται σε ανάλογων προδιαγραφών λύση. Αναφέρομαι στις δυνάμεις εκείνες που στόχο έχουν να δώσουν ελπίδα, νέα πνοή και προοπτική μέσα από ένα νέο σχήμα διακυβέρνησης. Συνεπακόλουθα, οι μεθοδεύσεις αυτές ξεπερνούν τα στενά εσωκομματικά του ΔΗΚΟ.

Στην ροή της Ιστορίας, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ένα μόλις χρόνο πριν την κατάθεση του σχεδίου Ανάν βρισκόμασταν σε συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς.Για πρώτη φορά – το κλισέ των κυβερνώντων- υπεστάλη η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το προεδρικό όχημα και έγιναν δείπνα προέδρου της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα. Η μεγάλη αντίσταση βρισκόταν στην ΕΔΕΚ και άκουγε στο όνομα Βάσος Λυσσαρίδης. Είναι πολύ καλά γνωστό πως το ειδικό βάρος της ΕΔΕΚ ήταν και είναι πάντα πολύ πιο πάνω από τα εκλογικά ποσοστά της. Η φωνή του Λυσσαρίδη έπρεπε να σιγήσει! Αποφασίστηκε σε Βρετανικά και υπερατλαντικά κέντρα, σε συνέργεια με Σημιτικά σχήματα να γίνει εκ των έσω άλωση της ΕΔΕΚ. Αρχικά προσπάθησαν να αλλοιωθεί ο πατριωτικός της χαρακτήρας μέσα από την μετεξέλιξη σε …ΚΙΣΟΣ.

Στην συνέχεια έντεχνα στόχευσαν να ατονήσει η αγωνιστικότητα των Εδεκιτών με συνεπακόλουθη συντριβή στις βουλευτικές του 2001. Ζητήθηκε αυτοστιγμεί το κεφάλι του Λυσσαρίδη επί πίνακει και νεο-κυπριακές φωνές κυριάρχησαν προσωρινά. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων η ΕΔΕΚ διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσόβησε την τουρκοποίηση μέσα από το σχέδιο της ‘Διεθνούς Κοινότητας’.

Ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν με την ΕΔΕΚ προσπαθούν πολύ πιο μεθοδευμένα να το κατορθώσουν τώρα με το ΔΗΚΟ. Δεν τους αρκεί μόνον να μην εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος! Ποθούν λυσσαλέα να βρει η επόμενη μέρα ένα ΔΗΚΟ πληγωμένο και διαλυμένο, τον πρόεδρό του υπό αμφισβήτηση ώστε, αφενός να παρεμποδιστεί η συνένωση των πατριωτικών δυνάμεων και αφετέρου να σύρουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν στην αποδοχή του σχεδίου που ήδη μας έχουν ετοιμάσει. Και να λένε πως στόχος του ΔΗΚΟ πρέπει να είναι ένα σχέδιο χειρότερο του Ανάν το οποίο ο απέρριψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του 2004!

Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτό στοχεύουν οι επωαζόμενες ‘παρεμβάσεις’ του κ. Καρογιάν που σαν παράσιτο μεταπηδά από τον ένα ευκαιριακό ξενιστή στον άλλο κι ευδοκιμεί στις αγκάλες του κάθε Ντάουνερ. Ανερυθρίαστα δε, δηλώνει στα ιδιαίτερα φιλόξενα προς αυτόν μέσα ενημέρωσης πως στόχος είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η οποία, προφανώς θα εύχεται να συμπέσει με την αναθέρμανση της τραγικής διαδικασίας που έχει βάλει προσωρινά στο ψυγείο ο κ. Αναστασιάδης, μέχρι να καταφέρει να ξανακλέψει την ψήφο του λαού μέσα από ψευδεπίγραφες παραστάσεις πατριωτισμού και επίπλαστης αγωνιστικότητας.

Ο περήφανος κόσμος του ΔΗΚΟ δικαιούται να γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις αυτών των «κινήσεων», να αναλογιστεί τι μπορεί να κρύβεται και τι να μεθοδεύεται και να σταθεί αντάξιος των προκλήσεων. Σηκώνει μια βαριά ευθύνη και είμαι σίγουρη πως δεν θα αφήσει μια ολόκληρη γενιά να ζήσει σε μια πατρίδα με λιγότερα δικαιώματα και αξίες από ό,τι έζησαν οι παππούδες της. Σύσσωμος ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος θα βρεθεί κι αυτή την φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Κι αυτό θα είναι το βέλτιστο μνημόσυνο για τον Τάσσο.

  • Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: