Ενεργοποιείται ο άξονας Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ; Αφοπλισμό Χεζμπολάχ ζητά το Ριάντ




Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ κατήγγειλε την Χεζμπολάχ για «πειρατεία» στον Λίβανο και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή θα μπορέσει να «επιβιώσει» μόνο εάν το σιιτικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν αφοπλιστεί.

Η επιρροή της Χεζμπολάχ αυξάνεται συνεχώς: συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βηρυτό, ενώ προσφέρει κρίσιμης σημασίας υποστήριξη στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία.

Η αυξανόμενη ισχύς της έχει θορυβήσει τη Σαουδική Αραβία, μια σουνιτική μοναρχία που συγκρούεται με το σιιτικό Ιράν για επιρροή στην περιοχή.

«Ο Λίβανος θα μπορέσει να επιβιώσει ή να ακμάσει μόνο εάν η Χεζμπολάχ αφοπλιστεί», διεμήνυσε ο Τζουμπέιρ κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου στην Ιταλία. «Όσο δρα μια ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση, δεν θα υπάρξει ειρήνη στον Λίβανο», συμπλήρωσε.

Ο Τζουμπέιρ έκρινε ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι «τραγική» και κατηγόρησε το Ιράν ότι υποκινεί αναταραχή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Από το 1979, οι Ιρανοί κυριολεκτικά κάνουν φόνο και μένουν ατιμώρητοι στην περιοχή μας, κι αυτό πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ.

Πριν από έναν μήνα, ο Σάαντ αλ Χαρίρι ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου, ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Η εξέλιξη πυροδότησε πολιτική κρίση στη Βηρυτό κι έφερε τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε ότι εξανάγκασε τον Χαρίρι, ο οποίος έχει βαθείς δεσμούς με το Ριάντ, να παραιτηθεί. Ο Χαρίρι έχει πλέον επιστρέψει στη Βηρυτό κι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανακαλέσει την παραίτησή του.

Στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία διατείνεται πως η Χεζμπολάχ και το Ιράν προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο υποστηρίζοντας τους σιίτες αντάρτες Χούθι στον πόλεμο εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ.

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι συμμετέχει στη σύρραξη στην Υεμένη, ότι εφοδιάζει με οπλισμό ή πυρομαχικά τους Χούθι, κι ότι εκτοξεύει πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από το υεμενίτικο έδαφος, όπως καταγγέλλει το Ριάντ.

Ο Τζουμπέιρ κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει τη διάψευση, ενώ επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα κάνει πίσω σε αυτή τη σύρραξη.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στους Χούτι να καταλάβουν τη χώρα», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ριάντ.

Ο Τζουμπέιρ ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα του έχει κακή σχέση με μόνο δύο κράτη: το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Συμπλήρωσε ότι το Ριάντ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ—που μοιράζεται τις σαουδαραβικές ανησυχίες για το Ιράν—επειδή περιμένει μια ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Τζουμπέιρ έκρινε πως όλοι ξέρουν ποια μορφή θα πάρει η λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. «Δεν είναι πυρηνική επιστήμη», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένει από τις ΗΠΑ να κάνουν μια νέα πρόταση για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

02/12/2017 01:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: