Ελπίζει σε επιστροφή της Καταλονίας στην «κανονικότητα» ο Ραχόι ύστερα από όχι και τόσο «κανονικές» εκλογές




Του Raphael Minder (*)

Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας μίλησε πρόσφατα σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας σε ένα κατάμεστο θέατρο στην πόλη Ιγκουαλάδα της Καταλονίας. Δεν βρισκόταν ανάμεσα στους οπαδούς του, τους μίλησε μέσω δορυφόρου από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά: από το Βέλγιο.

Η εκ του μακρόθεν προεκλογική εκστρατεία του Κάρλες Πουιτζντεμόν αποτυπώνει τις ανορθόδοξες συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν από τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι με στόχο να ηττηθούν οι βλέψεις του Πουιτζντεμόν και άλλων αυτονομιστών αξιωματούχων και να επιστρέψει η ταραγμένη περιοχή στην «κανονικότητα».

«Οι συνθήκες αυτές μόνο κανονικές δεν είναι», δήλωσε ο Πουιτζντεμόν στους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Είναι πολύ δύσκολο να λάβω μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση σε ισότιμη βάση με άλλους υποψήφιους».

Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο και αρνείται να επιστρέψει στην Ισπανία για να δικαστεί με την κατηγορία της στάσης. Ο Ραχόι απέπεμψε την κυβέρνησή του και διέλυσε το κοινοβούλιο για να σταματήσει τους βουλευτές που είχαν μονομερώς κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αν ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να εξοριστεί για να αποφύγει μια άδικη πολιτική δίκη στην Ισπανία, οι αντίπαλοί του λένε ότι είναι ένας φυγάς που παραβιάζει το Σύνταγμα.

Η πρόκληση τώρα για τον Ραχόι είναι όχι μόνο να νικήσει τα αυτονομιστικά κόμματα, αλλά και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παρουσίας του Λαϊκού του κόμματος στην Καταλονία.

Ενώ ο Πουιτζντεμόν πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία από το Βέλγιο, ο πρώην αναπληρωτής του Οριόλ Ζουνκέρας κάνει τη δική του εκστρατεία από τη φυλακή, όπου περιμένει τη δίκη του.

Ένα άλλο κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας, το ακροαριστερό PUC(Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας), συμμετέχει κι αυτό στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις ταυτόχρονα παράνομες. Το κόμμα ισχυρίζεται ότι ο Ραχόι καταχράστηκε τις εξουσίες του προκηρύσσοντας νέες εκλογές στην Καταλονία.

Όπως επισημαίνει ο Χαβιέρ Τόρενς, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας που γίνονται εκλογές εν τη απουσία ηγετικών στελεχών των κομμάτων. Η απόφαση των δικαστών να στείλουν στη φυλακή τον Ζουνκέρας και άλλα στελέχη, τονίζει, δημιούργησε «μια κατάσταση σοβαρής ανωμαλίας».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ισπανία δεν είναι δημοκρατία, αλλά ορισμένες βασικές εγγυήσεις της δημοκρατίας έχουν παραβιαστεί», προσθέτει ο καταλανός καθηγητής.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καμιά πλευρά δεν θα νικήσει με αποφασιστικό τρόπο στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι μοιάζει να οδεύει προς μια μεγάλη ήττα και το μικρό κόμμα Ciudadanos φαίνεται πως θα αποκομίσει μεγάλα κέρδη.

«Αν το Λαϊκό Κόμμα χάσει πράγματι όλους τους ψηφοφόρους του και τους κερδίσουν οι Ciudadanos, θα προκληθεί σοκ σε εθνικό επίπεδο», λέει ο Χάιμε Παστόρ, καθηγητής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Η παράταση της αβεβαιότητας στην Καταλονία θα μετατραπεί σε μείζονα κρίση για τον Ραχόι».

Η εκστρατεία των αυτονομιστών ηγετών από ανορθόδοξους χώρους δεν είναι το μόνο ασυνήθιστο στοιχείο αυτών των εκλογών. Οι Καταλανοί καλούνται να λάβουν μέρος σε μια αναμέτρηση όπου το μόνο που έχει συζητηθεί είναι η ανεξαρτησία.

Στη διάρκεια μιας πρόσφατης τηλεοπτικής συζήτησης, ούτε η υποψήφια τωνCiudadanos Ινές Αριμάδας ούτε η υποψήφια της Esquerra Republicana (του κόμματος του Ζουνκέρας) Μάρτα Ροβίρα μπόρεσαν να πουν πόση είναι η ανεργία στην Καταλονία.

O Ζοζέπ Ζοάν Μορέσο, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το κόμμα του Ραχόι έστειλε στους καταλανούς ψηφοφόρους προεκλογικό υλικό γραμμένο μόνο στα καστιλιάνικα, ενώ η Esquerra Republicana έστειλε υλικό αποκλειστικά στα καταλανικά. Σε κανονικές συνθήκες, είπε, τα κόμματα θα έστελναν υλικό και στις δύο γλώσσες.

«Οι εκλογές είναι πρωτοφανείς ως προς την πόλωση που έχει δημιουργηθεί», επισημαίνει. «Τα κόμματα δεν απευθύνονται καν σε όλους τους Καταλανούς, είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη».

Στη συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πουιτζντεμόν κατήγγειλε ότι σε μια πρόσφατη εκπομπή γι?αυτόν στην ισπανική τηλεόραση χρησιμοποιήθηκε το σάουντρακ του «Εξορκιστή» ώστε να συνδεθεί η προσωπικότητά του με κάτι διαβολικό. Μιλώντας στη Γερουσία, ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης απάντησε ότι η μουσική αυτή είναι πολύ ωραία και δεν επελέγη με κακό σκοπό.

  • (*) Ο Ράφαελ Μάιντερ είναι ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς στις Βρυξέλλες
  • (Πηγή: The New York Times)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: