Δεν ζητά αλλαγή, αλλά εφαρμογή Συνθήκης Λωζάννης σε Θράκη και νησιά, αφήνει να αιωρείται η Άγκυρα…




Τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν είναι στην ατζέντα της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, έπειτα από το διάλογο μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζοντας ωστόσο ότι τίθεται θέμα εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης, στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Γετκίν ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε χθες από τον Ερντογάν στη συνέντευξή του στο ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ, παρόλο που στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως είπε, υπάρχει θέμα σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης. Διερωτήθηκε εάν χριεάζεται να αλλάξει η συνθήκη για να εφαρμοστεί.

Ο Μουράτ Γετκίν επεσήμανε τη σημασία της Συνθήκης για την Τουρκία, λέγοντας ότι αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της χώρας. “Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της, αυτό είναι αλήθεια. Πρώτον, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της Συνθήκης στη Δυτική Θράκη. Δεύτερον υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στο θέμα αφοπλισμού νησιών που παραβιάζει χρόνια η Ελλάδα”, είπε ο κ. Γετκίν, αναφέροντας ότι στην ουσία ο Ερντογάν ήθελε να τονίσει το ζήτημα της εφαρμογής της Συνθήκης.

Και ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιώργος Κιρμπάκι ανέφερε ότι πρόκειται για δηλώσεις ασυνήθιστες, καθώς το καλωσόρισμα μεταξύ των δύο Προέδρων κράτησε μόνο ένα λεπτό και αμέσως μπήκαν σε διάλογο για τη Συνθήκη της Λωζάννης ενώπιον των δημοσιογράφων, κάτι που αναμενόταν να γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο είπε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 07/12/2017 14:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: