Avant Premiere της ταινίας «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» στη Νέα Υόρκη με πολύ μεγάλη επιτυχία




Στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε το διεθνες «ταξίδι» της πολυαναμενόμενης ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». Η Avant Premiere της ταινίας πραγματοποιηθηκε στο NYIT – NEW YORK INSTITUTE OF TECHNOLOGY στις 10 Δεκεμβρίου 2017 και ήταν αφιερωμένη στον Νίκο και την Κάρολ Μούγιαρη, εις μνήμην του γιού τους Αλέξη Μούγιαρη.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλία τους ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Σμαραγδής με την σύζυγό του Ελένη Σμαραγδή ενώ παρευρίσκετο επίσης και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου.

Την πρώτη αυτή προβολή τιμησαν με τη παρουσία τους ολοι οι επιχειρηματίες – χορηγοί που με την οικονομική τους υποστήριξη επετρεψαν το «ταξίδι» της ταινίας στο εξωτερικό, οι επικεφαλείς των Ελληνο-Αμερικανικών Αρχων και Οργανώσεων, των Κυπριο-Αμερικανικών Αρχών και Οργανώσεων και όλα τα ομογενειακά media.

Η πρώτη πρεμιέρα της ταινίας έλαβε χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Κρήτη στις 15 Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησε η επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου στο θέατρο Παλλάς.

 Η φετινή χρονιά 2017 έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα και στοχαστή.

Ο  διεθνώς αναγνωρισμένος, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, στοχεύει να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και το μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε. Πρόθεση του Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, μέσα από την ταινία να δοθεί η οικουμενική διάσταση του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα, με την πίστη ότι θα κάνει υπερήφανους τους Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΤΑΙΝΙΑ
Τον κεντρικό χαρακτήρα Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής είναι ο Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, την σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το Δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στο ρόλο της «Καλής Μάγισσας» η Anthoula Katsimatides και στο ρόλο του Δρ. Στέκελ, μια εμφάνιση έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο.

Άλλοι άξιοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης στο ρόλο του El Greco, συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ενώ το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης, και βεβαίως, τον Ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται σαν από «άλλο κόσμο» ο Στάθης Ψάλτης

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή,  ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρις Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος/σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Capital Link Inc.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: