Φόβος Άγκυρας από την άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου στη Ρόδο και παιδαριώδεις αντιδράσεις




Η Τουρκία απηύθυνε προς την Ελλάδα «αυστηρή προειδοποίηση» για την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-5 (τσιμπάνε οι άτιμες) που διεξήγαγε στο Αιγαίο στην περιοχή της Ρόδου, αποκαλώντας την προδήλως παράνομη, με βάση το διεθνές δίκαιο, εξαιτίας της γνωστής τουρκικής θεωρίας, ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αφήσει στο διηνεκές ανοχύρωτα τα νησιά απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επιλεκτική επίκληση του διεθνούς δικαίου.

Με γραπτή δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι… «πληροφορήθηκε» -κάποιος «το σφύριξε» δηλαδή, λες και έγινε εν κρυπτώ- από «τουρκικές στρατιωτικές πηγές», ότι Ελλάδα και Αίγυπτος διεξάγουν ασκήσεις που περιλαμβάνουν αμφίβιες επιθετικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στη Ρόδο… και προφανώς πολύ στενοχωρήθηκε.

Οπότε φρόντισε ως γνωστό νομιμόφρων κράτος, εξοργισμένο με την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου που το έχουν «ευαγγέλιο»… συγνώμη, «κοράνι» θέλαμε να πούμε, στην εξωτερική του πολιτική, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η συνθήκη των Παρισίων του 1947 που προσάρτησε τη Ρόδο στην Ελλάδα (από την Ιταλία), απαγορεύει κάθε στρατιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα, με την αποστρατιωτικοποίηση να αποτελεί προϋπόθεση της προσάρτησης.

Δεν θα ρωτήσουμε εάν «το παρασύνθημα» της Τουρκίας είναι ότι εφόσον παρανομούμε θα πρέπει να μας πάρουν τη Ρόδο κι επειδή η Ιταλία πέφτει κομματάκι μακριά, προσφέρεται η μεγαλόκαρδη Τουρκία να τη «φιλοξενήσει» στη στοργική αγκαλιά της, για να μη φανούμε και αφελείς…

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μάλιστα, ότι η τουρκική πλευρά μετέφερε «προειδοποιήσεις και υπενθυμίζεις» στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποφεύγονται οι μονομερείς εχθρικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Δε συμπλήρωσαν πάντως οι Τούρκοι το γνωστό και αγαπητό σε κάποιους κύκλους εν Ελλάδι, «που ανήκει στα ψάρια του».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η έκκληση που απηύθυνε «σε τρίτα μέρη» να μην αποτελούν εταίρους σε αυτές τις ελληνικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου! Μήπως η έκδηλη νευρικότητα της Άγκυρας είναι και αποτέλεσμα της παρουσίας ελικοπτεροφόρου Mistral και φρεγάτας Fremm του αιγυπτιακού Ναυτικού;

Διότι νομιμοποιείται κανείς να σκεφτεί, ότι πολεμικά πλοία αυτού του βεληνεκούς, αυτής της επιχειρησιακής αξίας για τις αεροναυτικές επιχειρήσεις, αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα ανάπτυξης των πραγματικά παράνομων με βάση το διεθνές δίκαιο συμπεριφορών, αυτών που στρέφονται κατά της εδαφικής κυριαρχίας μιας χώρας.

Διότι μη μας πουν οι Τούρκοι τώρα ότι φοβήθηκαν ότι Ελλάδα και Αίγυπτος στόχο έχουν με αυτές τις ασκήσεις να εξαπολύσουν αποβατική ενέργεια σε κάποια τουρκική παραλία και να προελάσουν στην ενδοχώρα, αν και μόνο αυτό μένει να πουν, το ρεπερτόριο τείνει να εξαντληθεί…

ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: