Το μερίδιο του στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θέλει να πωλήσει το Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας




Το κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, στο οποίο εισρέουν τα έσοδα που προκύπτουν από την διαχείριση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, θέλει να εκχωρήσει το μερίδιο του στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία διαχειρίζεται το Ταμείο.

Σε επιστολή προς την Κυβέρνηση της Νορβηγίας, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναφέρει ότι εάν το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο – που συνήθως αναφέρεται ως “ταμείο πετρελαίου” – εκχωρήσει τα μερίδιά του στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Νορβηγία θα είναι λιγότερο ευάλωτη σε μια διαρκή πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η σκανδιναβική χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Νορβηγίας.

Οποιαδήποτε πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, όπως έχει συμβεί από το Καλοκαίρι του 2014, επηρεάζει τα έσοδα του κράτους και τις επενδύσεις του ταμείου, από τις οποίες το κράτος εξαρτάται όλο και περισσότερο για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού του.

“Αυτή η συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά επιχειρήματα και αναλύσεις από την έκθεση της κυβέρνησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”, αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας Egil Matsen.budget.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Νορβηγία/ΟΣΛΟ 16/11/2017 20:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: