Τη θυσία του Κυριάκου Μάτση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η κυπριακή Βουλή




Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη θυσία του Κυριάκου Μάτση με προ ημερησία αναφορά από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τίμησε η Βουλή, τηρώντας επίσης μονόλεπτο σιγή στη μνήμη του ήρωα και των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην αναφορά του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της χούντας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αποτίνουμε φόρο τιμής στη φοιτητική νεολαία, αλλά και σε όλους τους Έλληνες που αγωνίστηκαν με κάθε μέσο, για να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη δικτατορία και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για διαφύλαξη των αγαθών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Για τον Κυριάκο Μάτση, ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου 1958 έπεσε μαχόμενος στο κατεχόμενο χωριό Δίκωμο, αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους αποικιοκράτες, είπε ότι σε μια εποχή κρίσης των πανανθρώπινων αξιών και δοκιμασίας των προσωπικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων ο ήρωας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αυτοθυσίας και πίστης στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στις 17 Νοεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 10% παγκόσμια.

Πρόσθεσε ότι η προωρότητα συνδέεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, οι οποίες μπορούν όμως να προληφθούν με ενίσχυση της φροντίδας των νεογνών. Ως Βουλή, δηλώνουμε συμπαραστάτες στο έργο της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στον τομέα αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η 18η Νοεμβρίου θεσπίστηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικής παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης από όλες τις χώρες μέλη, την οποία το κοινοβούλιό μας επικύρωσε το Νοέμβριο του 2014.

Σε ό,τι αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία θεσπίστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989 με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την προαγωγή, υπεράσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου, που τιμάται στις 20 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι παρά την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων, τα δικαιώματα των παιδιών συνεχίζουν να παραβιάζονται.

«Η πείνα, ο αναλφαβητισμός, η καταναγκαστική εργασία, η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση, η στράτευση των παιδιών δεν έχουν εξαλειφθεί», ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να μετατρέψουμε το Νοέμβριο σε μήνα αφύπνισης και ενδυνάμωσης της προσπάθειας για ουσιαστικότερη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον της ανθρωπότητας».

Κατά τη λήξη της συνεδρία της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα ότι η επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής έχει οριστεί την 1η Δεκεμβρίου και πως η τελευταία συνεδρία με νομοθετικό περιεχόμενο θα είναι στις 8 Δεκεμβρίου. Περαιτέρω ενημέρωσε το σώμα ότι την 1η Δεκεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στην Ολομέλεια τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018. Σύμφωνα με ενημέρωση από τις υπηρεσίες της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στις επί τούτου συνεδρίες της Ολομέλειας στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/11/2017 11:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: