Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη: Τιμή στη μνήμη του




Με την παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, του πρέσβη της Ελλάδος, Ηλία Φωτόπουλου, υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων , πλην ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και ΕΛΑΜ, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου, τελέστηκε στον κοιμητηριακό ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του.

Στον ναό δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και ο γαμπρός του, Κώστας Σιαμάς. Στο κέντρο του ναού υπήρχε ευπρεπισμένο τραπέζι με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος και την φωτογραφία του Γλαύκου Κληρίδη.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης μπήκε στην πολιτική μεγάλος και βγήκε μέγιστος, αφού κατάφερε να συγκεράσει τη διορατικότητα με την ιστορική γνώση». Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε, πάλεψε με πάθος για την ελευθερία της Κύπρου και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη, «μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελληνισμού, που έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην πορεία της Κύπρου, αλλά και του έθνους με κυρίαρχα τα στοιχεία τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά».

Όπως είπε ο κ. Χάσικος «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη τον πολιτικό, που μπήκε στην πολιτική για να δώσει και όχι να πάρει και που αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού, που δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας, ένας αληθινός ηγέτης, που ηγείτο, δεν άγετο».

Ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε ότι «με τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά, που μας δίδαξε ο Γλαύκος Κληρίδης, θα εκπληρώσουμε το ανεκπλήρωτο (βιώσιμη λύση του Κυπριακού) όραμά του».

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Γλαύκου Κληρίδη , κατάθεση στεφάνων και εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι ιδέες και η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη παραμένουν ζωντανές και διαχρονικές. Ο Γλαύκος Κληρίδης, είπε, «πραγμάτωσε το ένα από τα δύο οράματα του, που ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτασε κοντά στο δεύτερο, που είναι αποχώρηση του κατοχικού στρατού και η επανένωση της Κύπρου».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

12/11/2017 14:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτους
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: