Τερματίζοντας τη βία με βάση το φύλο: Να προστατεύσουμε μητέρες, αδελφές και κόρες…




Γράφει η Kathleen Doherty*

Η βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια μάστιγα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα κτυπηθεί, εξαναγκαστεί σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή θα κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τουλάχιστον το 30% αυτών των γυναικών θα βιώσει αυτή τη βία στα χέρια ενός οικείου συντρόφου ή συγγενούς. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι εκπληκτικά. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις μητέρες, τις αδελφές, τις κόρες μας, τις συναδέλφους και τις φίλες μας.

Το πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση. Κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου, σε όλον τον κόσμο, σηματοδοτούμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τιμούμε την ημέρα αυτή και τις 16 Ημέρες του Ακτιβισμού ενάντια στη βία με βάση το φύλο, ολοκληρώνοντας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ακολουθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την εκστρατεία αυτή το 1999. Πρόκειται για μια πλατφόρμα δράσης για κυβερνήσεις, οργανώσεις και ιδιώτες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να κινητοποιηθούν για να τερματίσουν αυτή τη βία σε όλες τις μορφές της.

Η βία λόγω φύλου αφήνει μακροχρόνιες σωματικές και συναισθηματικές ουλές και παρεμποδίζει την ικανότητα των ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών, να συμμετέχουν πλήρως στις οικογένειές τους και τις κοινότητες -οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Αποτρέπει επίσης τις γυναίκες και τα κορίτσια από του να αποκτήσουν εκπαίδευση, να κερδίσουν εισόδημα και να συνεισφέρουν πλήρως στις κοινωνίες τους. Η βία που βασίζεται στο φύλο επηρεάζει επίσης τους άνδρες και τα αγόρια, τόσο άμεσα όσο επιζώντες της βίας και έμμεσα μέσω του κύκλου της βίας. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνδρες και τα αγόρια να συμπεριλαμβάνονται στις συνομιλίες και στις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας που βασίζεται στο φύλο.

Ο τερματισμός αυτής της παγκόσμιας επιδημίας απαιτεί από όλους μας να αναλάβουμε δράση.  Παρακολουθούμε πολύ αυστηρά αυτά τα θέματα στη δική μου χώρα. Κατά μέσο όρο, κάθε λεπτό, περίπου 20 άτομα κακοποιούνται σωματικά από έναν οικείο σύντροφο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 10 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, αν όχι περισσότεροι, συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ρίζες αυτής της βίας και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό.

Ως η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, χαίρομαι που αποτίω φόρο τιμής στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν εδώ οι Κύπριοι. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) άνοιξε την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας «Βία στην οικογένεια» το 1998. Ο ΣΠΑΒΟ διαχειρίζεται τώρα πολλά καταφύγια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσφέρει προγράμματα θεραπείας για θύματα βίαιης συμπεριφοράς.  Στο μεταξύ, το γυναικείο καταφύγιο Dayanışma evi άνοιξε στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας τον Νοέμβριο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, υπηρέτησα σε πολλές χώρες και έχω δει τις γυναίκες να έχουν βρει τη φωνή τους και να μιλάνε εναντίον της βίας, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.  Πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές και τη δουλειά των άλλων ώστε όλοι να κατανοήσουμε τα ζητήματα, τους διαθέσιμους πόρους και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Για την υποστήριξη του πολύτιμου έργου που κάνουν οι Κύπριοι για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο θα ξεκινήσει μια εκστρατεία με βίντεο στο Facebook που θα αναπτυχθεί κατά τις 16 Ημέρες του Ακτιβισμού. Κάθε μέρα θα δημοσιεύσουμε ένα σύντομο βίντεο με μια ηγετική προσωπικότητα που θα μιλάει ενάντια στη βία με βάση το φύλο ή για τα πράγματα που γίνονται για την ενδυνάμωση των γυναικών. Τα βίντεο αυτά θα τονίσουν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι Κύπριοι εργάζονται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών και για την πρόληψη της βίας. Μπορείτε να τα δείτε εδώ στη σελίδα μας στο Facebook: www.facebook.com/USEmbassyCyprus. Μερικά βίντεο θα μεταδοθούν επίσης σε επιλεγμένα κανάλια ειδήσεων. Είμαι περήφανη που προσφέρω την υποστήριξή μας σε αυτά τα άτομα. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές τους αναφέρονται στις κοινές μας ανησυχίες σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα.

Η βία με βάση το φύλο δεν έχει θέση σε καμία κοινωνία. Ελπίζω ότι θα εμπνευστείτε, όπως κι εγώ, από αυτούς που εργάζονται για να τερματίσουν αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και να βοηθήσουν τα θύματά του. Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία με βάση το φύλο.

  • U.S. Ambassador to Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: